Alfa Romeo Tipo 33

Enkele maanden geleden liet Alfa Romeo doorschijnen dat het werkt aan een nieuwe supercar. Het zou gaan om een zescilinder sportauto die de codenaam Alfa Romeo 6C droeg. Inmiddels weet het Britse Autocar te melden, dat de naam een eerbetoon zal worden aan een andere legendarische sportauto, de Alfa Romeo 33.

Alfa Romeo 33

Uitnodiging Alfa Romeo 33

Wie niet bekend is met de Alfa Romeo 33 krijgt bij deze een korte geschiedenisles. Om de verwarring er gelijk maar in te gooien, er zijn twee verschillende modellen geweest die de naam 33 droegen. Het laatste model dat de naam droeg is een compacte voorwielaangedreven hatchback die opgevolgd werd door de 145 en 147. Wij leggen de focus op de Alfa Romeo Tipo 33, waarvan de eerste generatie één van de eerste sportauto’s was met de motor in het midden. Diverse generaties later heeft de Tipo 33 verschillende successen gekend in het World Sportscar Championship.

Alfa Romeo 33 1975

Er is echter ook ooit een straatversie gemaakt, genaamd de Tipo 33 Stradale. Een relatief onbekende sportauto dat tegenwoordig vooral bekend is geworden door de Forza gameseries. De compacte sportauto is een absoluut plaatje en daarmee een uitstekende basis om je zeer exclusieve sportauto anno 2023 naar te vernoemen.

Vlindervleugeldeuren

Enkele maanden geleden meldden Alfa Romeo CEO Jean-Phillipe Imparato het volgende:

“Het is een droom die uitkomt. Wij werken aan iets dat wij naast de 8C kunnen zetten in het Alfa Romeo museum in Arese. Een contributie aan de historie van Alfa Romeo om trots op te zijn”

Alfa Romeo 8C

De basis voor dit model zal naar alle waarschijnlijkheid de Maserati MC20 zijn. Dankzij een 3,0 liter V6 weet deze supercar van 0-100 km/u te gaan in minder dan 3 seconden. De nieuwe Alfa Romeo 33 zal dit naar alle waarschijnlijkheid nog sneller doen. Het gerucht gaat namelijk dat de V6 van of de Giulia GTA of de MC20 gebruikt gaat worden, maar dan met een elektromotor erbij.

Wat de originele Alfa Romeo 33 Tipo Stradale zo uniek maakte, zijn de deuren. De bijzonder elegante vorm van de kleine 33 Tipo Stradale zorgde ervoor dat normale deuren geen optie waren. Om het instappen nog enigszins mogelijk te maken, kwam de Tipo 33 met vlindervleugeldeuren. Een zelfde principe dat Gordon Murray vervolgens overnam voor zijn McLaren F1 en Murray T.50. Alfa Romeo meldt dat deze deuren een comeback maken op de nieuwe 33.

1 Miljoen euro en uitverkocht

Wie zich inmiddels heeft verleid door deze mooie beloftes en uitspraken komt van een koude kermis thuis. Van de Alfa Romeo 33 worden er slechts drieëndertig gemaakt (hoe kan het ook anders) en ze zijn allemaal uitverkocht. Naar verluidt was de prijs ongeveer één miljoen euro, een koopje vonden 33 mensen en dus is de 33 nu al uitverkocht.

De officiële onthulling is in de week voor de Italiaanse Grand Prix op 30 augustus. Daar zal het mysterieuze model in het Alfa Romeo museum in Arese onthuld worden.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *