Mitsubishi ziet, net zoals andere merken, hoe succesvol het C-segment is in Europa. Dwaas zou het zijn om daar niet van mee te willen snoepen. Zodoende presenteren ze de nieuwe Grandis. Als je doorleest, vertellen we je er graag meer over.

Japans of Frans


Het klopt: de Mitsubishi Grandis en Renault Symbioz lijken op elkaar. Onderhuids delen ze techniek en ook de Mitsubishi heeft zijn infotainmentsysteem van Google. Maar is dat slecht? Wij zouden zeggen dat het niet erg is, mits het product goed in elkaar steekt. Bovendien heeft een Bugatti dezelfde onderdelen als een Volkswagen Golf. En daar zeurt ook niemand over.

Net zoals de ASX ziet de Mitsubishi er sportiever uit dan zijn Franse zusje. Anders dan bij de Captur en ASX is hier duidelijk meer tijd gestoken in het eigen maken van het ontwerp. Deze keer hebben ze daar dan ook meer tijd voor gehad. De achterlichten, bumpers voor en achter, velgen én alle accessoires zijn uniek voor de Grandis. De klant heeft de keuze uit vijf verschillende kleuren. De meest gangbare kleuren, zoals zwart, grijs en wit worden vergezeld door een rode en een blauwe tint. Ook zijn er drie maten velgen beschikbaar. Die variëren van 17 inch tot 19 inch. Gratis tip van ons: neem die grotere maat. Anders moet je nogal zoeken naar je banden in de grote wielkasten.

Mitsubishi heeft meer tijd gehad om het ontwerp een beetje meer eigen te maken.
Ze zijn dan ook trots op het werk dat ze verricht hebben.

Wat ligt erin


Nederland krijgt eerst de 1.8-liter viercilinder hybride (HEV). Dan heb je twee elektromotoren aan boord én natuurlijk een benzineblokje. Gecombineerd produceert het geheel 154 pk. Het accupakket is een kleine 1,4 kWh-eenheid, voornamelijk bedoeld om elektrisch in de stad te rijden. Zoals de ASX bewezen heeft, is dat genoeg om je elektrisch voort te bewegen tussen de stoplichten. Het vermogen vindt zijn weg via een automatische versnellingsbak. Het geclaimde bereik is met deze motor ongeveer 1.000 kilometer. Dat komt overeen met het trekgewicht, dat eveneens 1.000 kilogram bedraagt.

Vanwege de uitstootcijfers en daarbij horende BPM kiest het bedrijf ervoor om een andere krachtbron – tenminste in het begin – in Nederland links te laten liggen. De 1.3 turbomotor heeft niet heel veel minder vermogen (141 pk). Er is wel meer keuze op het gebied van versnellingsbakken: een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling óf een handbak met zes versnellingen. Deze motor mag tot 1.500 kilogram trekken.

Dit zit er ook in: Een interieur met fysieke knoppen!

Shoppen geblazen


Als je gaat verhuizen, is het leukste natuurlijk om nieuwe accessoires uit te zoeken voor je huisje. Wellicht dachten ze bij Mitsubishi hetzelfde. Opties zijn er niet: de auto zoals die in de brochure staat, is grotendeels hoe je hem krijgt. Wel zijn er tot 70 officieel leverbare accessoires beschikbaar gesteld. Een aantal daarvan kun je natuurlijk gewoon overslaan. Maar dingen zoals de voetplank langs de zijkant maken de auto wel degelijk stoerder. Een ander voorbeeld van een handigheidje is de omkeerbare valse vloer voor de kofferruimte. De ene kant is bekleed met een materiaal zoals je dat gewend bent, de andere kant met rubber. Handig voor de hond, of vieze laarzen.

Met de achterbank plat heb je tot maximaal 1455 liter ruimte.

Opties van niks


Dat lees je goed. Mitsubishi maakt de bewuste keuze om géén opties aan te bieden. Je kiest het uitrustingsniveau, de kleur en eventueel de accessoires. De rest doet het bedrijf voor je. Volgens hen maken ze het op deze manier voor de klant makkelijker om zijn of haar auto samen te stellen. We vermoeden dat het productieproces op deze manier ook vergemakkelijkt wordt. Maar als beide partijen zo geholpen zijn, dan is het prima natuurlijk.

Uitrustingsniveaus zijn er vier, maar wij Nederlanders krijgen er maar drie. Zoals we dat kennen van Mitsubishi is er de Inform, Invite, Intense en Instyle. De Inform is niet bedoeld voor de Nederlandse markt; dat is de meest basic versie van de Grandis. Die krijgt bijvoorbeeld een 7-inch digitaal dashboard, waar de rest een 10-inch scherm krijgt.

In de duurdere Intense en Instyle krijg je lederen bekleding, waar je in de ‘lagere’ varianten het moet doen met stoffen bekleding. Bij bepaalde versies krijg je Google-integratie; de duurste Instyle krijgt ook een elektrochromisch panoramadak. Dat zijn twee glasplaten met een elektrisch membraan ertussen. Afhankelijk van de stroom die erdoorheen loopt, wordt het glas donkerder of juist doorzichtiger. Ziet er premium uit – omdat het dat ook is. Porsche gebruikt het bijvoorbeeld ook. En ja, inderdaad: de Renault Symbioz heeft ook de optie.

Wanneer in de showroom


Als alles volgens planning gaat, kunnen jullie de Mitsubishi Grandis rond december in de showroom verwachten. Tegen die tijd kunnen we ook vertellen wat hij gaat kosten. Als onze planning ook meezit, kunnen we je zelfs vertellen hoe hij rijdt.

Wil je meer weten over Mitsubishi? Dan zul je dit jaar vaker terug moeten komen. De Grandis is namelijk niet de laatste auto die ze dit jaar in de pijplijn hebben zitten.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *