Subaru staat bekend als dat Japanse buitenbeentje dat, overtuigd van zijn eigen kwaliteiten, voor eeuwig blijft vasthouden aan klassieke merkwaarden. Een boxermotor, vierwielaandrijving, spreekwoordelijke veiligheid, een onberispelijke betrouwbaarheid – maar aan de CO2-kant van het verhaal zit maar weinig progressie. In Den Haag zetten ze de staatskas graag op een kier, wanneer de koper van een nieuwe Forester er maar liefst 28.795 euro aan BPM in deponeert. Hartelijk bedankt en met warme groet, uw Minister van Financiën! Lees in deze rijtest van de Subaru Forester of de merkwaarden de hoge BPM weten te overtreffen.

Sterke PuntenZwakke Punten
+ Zeer complete (veiligheids)uitrusting Maakt op ’t eerste gezicht een ietwat verouderde indruk
+ Interessante techniek– Die prijs …
+ Volop ruimte– Zó veel (goedkopere) alternatieven

Even kennismaken met de nieuwe Subaru Forester

Wat we hier hebben, is een evergreen uit Japan, die sinds 1997 inmiddels alweer in zijn zesde modelgeneratie is aanbeland. Subaru’s nieuwe SUV werd in november 2023 gepresenteerd in Amerika, maar de auto maakte pas begin dit jaar de oversteek naar Europa. De Forester is dankzij zijn uitstekende kwaliteiten als trekauto heel lang favoriet van caravankamperend Nederland geweest, maar inmiddels hebben modellen als de Mazda CX-5 en Ford Kuga dat stokje overgenomen. Terwijl die auto’s het toch moeten stellen zónder de standaard vierwielaandrijving waarover de Subaru Forester beschikt.

De oorzaak van die kentering is niet zozeer de Forester zelf. Doordat de Nederlandse BPM-heffing wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot, wordt Subaru’s SUV de markt uit geprijsd. Het nieuwe model is leverbaar vanaf – hou je vast – 68.995 euro. Maar liefst 28.795 euro (!) van dat bedrag wordt bijgeschreven op de bankrekening van de Minister van Financiën. Exclusief belastingen kost de Forester hetzelfde als de Mazda CX-5 in Takumi-uitvoering, mét BTW en BPM zit er 15.000 euro verschil tussen de twee. Klinkende munt!

Vergeleken met zijn voorganger oogt de nieuwe Subaru Forester een stuk moderner, maar gegroeid is hij nauwelijks. Aan de voor- en achterzijde werd niet meer dan 4,5 cm toegevoegd, met 2,67 m bleef de wielbasis gelijk. Echt noodzakelijk was die groei niet, want de Forester is nog altijd een heel ruime auto. Zowel voorin als achterin zit je riant, in de kofferruimte past 508 tot 1.720 liter bagage. Met een hoogste trekgewicht van 1.870 kilo verlegt de Forester echter geen grenzen; er zijn inmiddels concurrenten die een zwaardere caravan mogen trekken.

Hoe rijdt de Subaru Forester?

Ook onder de motorkap is veel bij het oude gebleven. Een perfecte uitlijning van CVT-transmissie en AWD-aandrijflijn ten opzichte van de boxermotor is door Subaru tot ware kunst verheven. Doordat de cilinders – in paren van twee – tegenover elkaar zijn gelegd, zorgt de motor door zijn ‘platte’ bouw voor een heel laag zwaartepunt. En dat is weer gunstig voor de rijeigenschappen van de Forester.

Subaru heeft een mild-hybrid systeem toegevoegd aan de aandrijflijn. De elektromotor levert een bescheiden vermogen van 16,7 pk, maar dat kan nét genoeg zijn om de auto vanuit stilstand een klein beetje op gang te helpen. Scheelt toch weer wat benzine. De vorige Forester had nog een motorvermogen van 150 pk, bij de nieuwe generatie is dat teruggeschroefd naar 136 pk. Vermoedelijk om de CO2-uitstoot te drukken, maar met 183 gram per kilometer blijft die aan de hoge kant. Met als gevolg: een fors BPM-bedrag.

Gelet op het rijklare gewicht van 1.792 kilo, moet je van de prestaties geen hooggespannen verwachtingen hebben. Volgens de boekjes neemt de Forester 12,2 seconden de tijd om vanuit stilstand naar 100 km/h voort te sukkelen. Van een typische boxer-brom hebben we daarbij niets vernomen. Een sprinter is het niet, maar de samenwerking met de CVT verloopt wel mooi soepel. Met een WLTP-verbruik van 1 op 12,3 lust de motor een stevige slok, ondanks de elektrische ondersteuning. Aan het einde van de testweek, waarin we veel snelwegkilometers aflegden, stond er bij ons trouwens 6,9 l/100 km op de boordcomputer – gemiddeld 1 op 14,5.

De Forester rijdt solide. Hij is beslist niet het toonbeeld van finesse, want daarvoor heeft een SUV tegenwoordig een adaptief gedempt onderstel nodig. Subaru blijft daarvan verwijderd, het merk wil zijn SUV immers ook de broodnodige offroad-vaardigheden meegeven. Hoe dan ook is de vering vooral comfortabel en vertoont de Forester op een hobbelige weg geen hinderlijke beweeglijkheid. Bij terughoudende snelheden is de besturing voldoende sterk bekrachtigd, zodat de auto zich eenvoudig van richting laat veranderen.

Wat doet de Subaru Forester allemaal goed?

Eigenlijk best veel, zonder meteen ergens in uit te blinken. Wat absoluut vóór de Subaru Forester spreekt, is zijn eigenzinnigheid – terwijl hij dat niet van de daken schreeuwt. Als je mooie techniek kunt waarderen, heb je in deze auto dikke pret. Naast Subaru houdt alleen de Porsche 911 vast aan een boxermotor, vierwielaandrijving is tegenwoordig zelfs bij SUV’s uitzonderlijk. Dit alles is verpakt in een beschaafd gevormde jas – waarbij zelfs over het grote formaat van de ruiten goed is nagedacht. De auto wekt de indruk gebouwd te zijn voor de eeuwigheid.

We noemden al het riante interieur, maar ook de rijke standaarduitrusting mag niet onvermeld blijven. Achter de voorruit hangen de camera’s en sensoren van Subaru’s eigen veiligheidssysteem EyeSight, dat de omgeving van de auto nauwlettend in de gaten houdt voor dreigend gevaar en ingrijpt wanneer dat noodzakelijk wordt geacht. Het aantal functies van EyeSight is groot, net zo als – zo nu en dan – zijn bemoeizucht. Herhaaldelijk kregen wij de vermaning dat we beter op de weg moesten letten, terwijl we heel goed wisten wat er allemaal om ons heen gebeurde. Vermoedelijk iets met de reflectie van onze brillenglazen.

Is er ruimte voor verbetering?

Subaru houdt zich niet bezig met trends, en concentreert zich liever op de verfijning van zijn producten. Daarin is het merk beslist geslaagd – en dat is ook duidelijk zichtbaar. Zodra je bent ingestapt, zie je geen grote platte futuristische hippe beeldbuizen als instrumentarium, maar nog altijd twee afzonderlijke clusters voor de (analoge!) informatievoorziening en de bediening. Daardoor maakt de nieuwe Forester toch een beetje een verouderde indruk. Prima uiteraard als progressie niet je ding is. Overigens is de bediening via het centrale touchscreen helemaal up-to-date, want de verschillende functies zijn overzichtelijk gekaderd en de reactiesnelheid is dik in orde.

En dan is er natuurlijk nog het onderdeel ‘prijs’ als belangrijkste struikelblok. Aan het begin van deze rijtest hebben we dat al toegelicht; om bijna 70.000 euro te moetn uitgeven aan een SUV die een heleboel zeer aantrekkelijke concurrenten heeft, komt op ons toch neer als een ‘geslotendeurbeleid’. Hoe lang zal de verstokte Subaru-klant deze Nederlandse prijsstelling nog accepteren?

Conclusie

De nieuwe Subaru Forester gaat verder op het punt waar de vorige generatie gestopt is. Het nieuwe ontwerp is daarbij de grootste verandering. Voor veel Subaru-eigenaren precies genoeg, de technologie van de auto is immers het product van jaren lange evolutie. De Forester is een auto die je moet leren begrijpen, voordat je zijn kwaliteiten werkelijk kunt waarderen. Heetste hangijzer is zijn hoge prijs – waarvan een aanzienlijk deel naar de Nederlandse staatskas gaat. Al praat de ware Subaru-adept dat bedrag van bijna 70.000 euro voor de basisversie waarschijnlijk gemakkelijk weer recht: koop je een nieuwe Forester, dan hoef je de rest van je leven nooit meer een andere auto aan te schaffen.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *