Drie jaar geleden alweer reden wij de nieuwe Mazda CX-60. Nu in 2025 is het tijd voor een tussentijdse update van de SUV. In Nederland doet de CX-60 het overigens best goed met 2200 stuks sinds de introductie. Voor dit jaar staat de teller al op 300 stuks. Mazda positioneert de CX-60 dan ook slim net iets onder de premium merken. Om de zakelijke markt aan te boren, introduceert Mazda daarnaast voor modeljaar 2025 twee verschillende business editions. Volgens Mazda zelf is namelijk 50 procent van de verkopen zakelijk. Daarnaast pakt Mazda pijnpunten van de uitgaande versie aan voor het nieuwe modeljaar. Welke dat zijn en of dat heeft geholpen? Lees dan snel verder in onze rijtest van de Mazda CX-60 PHEV.

Sterke PuntenZwakke Punten
+ Afwerking interieur– Bijgeluiden
+ Rust– Achtervering
+ Adaptieve cruise control– Korte zitting

Wat is de Mazda CX-60 PHEV?

Mazda blijft lekker eigenwijs, maar in de basis veranderde er aan het motorblok niets. Dus nog steeds maakt de CX-60 gebruik van een 2.5 liter atmosferische benzinemotor. Voorzien van Mazda’s Skyactive technologie. Deze brandstofmotor is gekoppeld aan een elektromotor. Die gevoed wordt door een 17,8 kWh accupakket. Grappig detail is dat dit dezelfde accu is als uit de ter ziele gegane elektrische Mazda MX-30. Het totale systeemvermogen komt nu uit op 327 pk en 500 Nm koppel. Volgens Mazda de krachtigste straatauto van het merk ooit. Daarbij mag de Mazda ook nog eens 2.500 kilo trekken. Vandaar dat het model zo populair is op de particuliere markt. Het maakt de CX-60 namelijk tot een prettige caravantrekker.


Daarnaast kreeg ook de achtervering een flinke update. Dit was wel nodig ook, want de vorige had nogal de naam erg stuiterig te zijn. Mazda pakte dit aan door ondere andere de vering zelf te verlengen, waardoor dus een langere veerweg ontstaat. Daartegenover maakt Mazda de demping stugger, om de veerbeweging beter op te vangen. Ook op software vlak zijn de nodige dingen aangepakt, om er zo voor te zorgen voor een ‘comfortabele en soepele rit’.
Eveneens nieuw voor 2025 is de kleur Zircon Sand Metallic die eerder al zijn weg vond naar de CX-5. In het interieur is de Homura uitvoering nu standaard voorzien van Nappa leder op de stoelen en het dashboard is eveneens met leer overtrokken. Op de Takumi-uitvoering vinden we dan weer Japans textiel en zijn de interieurpanelen afgewerkt met echt esdoornhout.

Hoe rijdt de Mazda CX-60 PHEV?

Het eerste wat opvalt tijdens het instappen, is dat de stoel redelijk hoog staat. Zelfs in de laagste stand, ontstaat het gevoel ‘op de bok’ te zitten. De zit zelf is dan weer prima, al is de zitting van de stoel wat aan de korte kant. Hierdoor krijgen de bovenbenen niet voldoende steun. Dit is wel op te lossen door de zitting van de stoel iets naar achteren de kantelen. Het elektrische verstelbare stuur is zowel in diepte als verticaal prettig in te stellen.
Eenmaal onderweg blijkt de aandrijflijn ook zeer prettig te werken. Er is altijd voldoende vermogen beschikbaar en de vernieuwde automaat werkt ook echt een stuk beter dan de vorige. Zeker het opschakelen gaat eigenlijk onmerkbaar en bij half gas zet de CX-60 al flinke stappen vooruit.

Enkel bij het stevig doorremmen wil de automaat nog wel eens hakerig schakelen, maar echt storend wordt het nooit. Op de bochtige wegen rondom Madrid rijdt de CX-60 dan ook erg prettig. Zeker geholpen door de hybride aandrijflijn hoeft de Mazda niet volledig uitgewrongen te worden om toch tot aansprekende prestaties te komen. Sturen gaat daarbij erg licht, maar de Mazda is wel zeer precies te plaatsen. Sportief rijden zit er echter niet in. Dit heeft enerzijds te maken met het feit dat er toch redelijk wat bodyrol is. Oftewel de CX-60 hangt behoorlijk in de bocht en anderzijds is de Mazda met ruim 2.000 kilo behoorlijk zwaar. Toch neemt dit niet weg dat de Mazda echt wel prettig rijdt en dat de ingenieurs zeker stappen hebben gezet met de aanpassingen een het onderstel. Daarbovenop komt nog eens dat het binnenin de Mazda gewoon een fijne plek is om te zijn.

Sterke punten

Hiermee komen we direct aan bij één van de sterke punten van de Mazda CX-60. Het interieur is echt om door een ringetje te halen. De kwaliteit van de gebruikte materialen is van een zeer hoog niveau en de afwerking is eveneens indrukwekkend. Hiermee schurkt Mazda echt wel heel erg dicht tegen het premiumsegment aan. Wat Mazda daarin misschien nog wel beter doet is de rust die het interieur weet uit te stralen. Het scherm is groot genoeg en centraal geplaatst, maar leidt niet af. Meest prettige is dat het scherm ook geen touchscreen is, maar te bedienen is via de knop in de middenconsole. Voor de meest belangrijke functies plaatst Mazda sowieso knoppen in het interieur. Precies zoals we dat graag zien! Beide werken zo inuiatief dat hier geen touchscreen tegenop kan.

De rust aan boord wordt versterkt doordat de CX-60 daarnaast erg stil is op snelheid. Zeker wind- en omgevingsgeluiden weet de Mazda goed buiten te houden. Rust is ook wat de adaptieve cruise control typeert. Bij een voorligger, of een opeens tussenvoegende auto gaat deze niet hard op rem, maar maakt goed gebruik van de beschikbare ruimte om de auto rustig vaart te laten minderen. Zelfs wanneer de ingestelde afstand de meest korte is. Prettig is ook dat deze afstand precies kort genoeg is om toch ‘dwingend’ te zijn naar de voorligger, zonder te bumperkleven. Wanneer de auto voor je dan weer netjes naar rechts gaat, accelereert de CX-60 zeer rustig, maar voldoende vlot, weer terug naar de ingestelde snelheid. Dit is precies zoals we het graag zien!

Zwakke punten

Ondanks de aanpassingen, weet Mazda de achtervering toch nog net niet op niveau te krijgen. Begrijp ons niet verkeerd, de achtervering is er zeker op vooruit gegaan en duidelijk minder springerig dan eerst. Juist omdat de rest van de auto echter zo goed is, springt de achtervering nog wel eens uit de toon. Met name op korte oneffenheden, zoals korte drempels, veert de achterzijde net iets teveel in. Door de stuggere demping wordt deze veerbeweging wel opgevangen, maar nog net te ruw. Hierdoor ontstaat het gevoel alsof de achterzijde van de CX-60 op hobbels er wat achter aan komt. De rust wordt eveneens verstoord doordat de CX-60, zeker in EV-modus, nogal wat bijgeluiden maakt. Op lagere snelheid hoor je de elektromotor nadrukkelijk gieren. Hetzelfde geldt dan voor de versnellingsbak wanneer de verbrandingsmotor bijspringt.


De korte zittingen zijn aan de voorzijde dan wel op te lossen door de stoel iets te kantelen, op de achterbank is dit echter niet mogelijk. Er is echt meer dan voldoende ruimte om met mijn 1,85 achter mezelf te kunnen zitten, maar de zitting is simpelweg aan de korte kant. Op langere ritten kan dit oncomfortabel worden, omdat de bovenbenen dus geen ondersteuning krijgen.

Uitrusting

De Mazda CX-60 komt in maar liefst acht verschillende uitrustingsniveau’s. Het gaat dan om de Prime-Line, Exclusive-Line, Homura, Takumi, Homura Plus, en Takumi Plus. En dus twee uitvoeringen gericht op de zakelijke markt; Exclusive-Line Business Edition en de Homura Business Edition. Ongeacht de uitvoering is iedere CX-60 standaard al voorzien van dual-zone climate control, centraal TFT-display van 12 inch, Apple Carplay/Android Auto, navigatie, cruise control en een achteruitrijcamera. Bijzonder in dit segment is eveneens dat All Wheel Drive ook altijd standaard is voor de Mazda CX-60.

Conclusie

Uiteindelijk moeten we dan natuurlijk toewerken naar een conclusie. Waarbij tijdens deze korte introductie de Mazda CX-60 toch wel indruk weet te maken. Dit komt vooral de prettige aandrijflijn en de rust die het interieur uitstraalt. De tekortkomingen zijn dan met name de achtervering en de bijgeluiden op lagere snelheid. Deze doen wat afbreuk aan het premium gevoel en missen wat verfijning. Dit valt extra op, omdat Mazda met de CX-60 verder juist zo dicht tegen dat premiumsegment aanschuurt. En gezien de instapprijs van €55.920 is dat een indrukwekkende prestatie.

Foto’s: Mazda Nederland

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *