BMW 530e interieur

Ditmaal boog onze vakkundige redactie zich over de opties die op auto’s zitten. Sommigen zijn leuk, sommigen zijn compleet overbodig maar er zijn ook opties die eigenlijk standaard in elke nieuwe auto moeten zitten. Waarmee zou elke auto uitgerust moeten zijn?

Ford Focus RS Sneeuw

Merijn: Voorruitverwarming

Buiten het feit dat niemand zin heeft om in de winter elke ochtend de voorruit ijsvrij te moeten maken, zorgt voorruitverwarming ook voor een stukje veiligheid. Goed zicht is belangrijk en dat is precies waar voorruitverwarming voor zorgt. De hele ruit is binnen enkele minuten ontdooit en beslaat ook niet meer, wat bij voorruiten zonder verwarming nog wel eens wil gebeuren. Ook dient de zilverlaag in de voorruit als een hitteschild, die tot 60 procent zonwarmte tegenhoudt. In de zomer blijft je auto dus ook veel langer koel! Een win-win situatie dus.

Apple Carpley Android Auto

Frank: Apple Carplay / Android Auto

Altijd verbonden zijn is voor veel mensen geen keuze meer en FOMO (fear of missing out) is al net zo eng als range anxiety. Door met je smartphone het infotainmentsysteem in de auto over te nemen, blijf je verbonden terwijl jij je kunt richten op het besturen van het voertuig. Een simpel “Hey Siri” of “Oké Google” is voldoende om het systeem te bedienen. Muziek en podcasts luister je met je favoriete apps. Dankzij Google Maps zijn de navigatie-kaarten altijd gratis up-to-date en worden verkeersinformatie en routesuggesties realtime weergegeven. Om het smartphonegebruik achter het stuur terug te dringen, zou daarom elke auto uitgerust moeten zijn met Apple Carplay of Android Auto.

Renault Keyless Entry

Robert: Keyless entry

Wat mij betreft mag keyless entry standaard worden op alle auto’s. Op het moment dat je de deurgreep vastpakt, ontgrendelen de deuren automatisch. Je stapt in, drukt op de startknop en daar ga je. Ideaal. Geen zoektocht meer naar je sleutelbos. Broekzak of jaszak, het maakt niet meer uit waar je ‘m hebt gelaten. Ook handig als je je handen vol hebt. Pas alleen wel even op waar je je autosleutel bewaart. Dieven maken draadloos contact met je sleutel, en zijn er binnen een minuut met je auto vandoor, zonder braaksporen. Gelukkig zijn er steeds meer oplossingen voor dit probleem. De makkelijkste? Bewaar je sleutels in een metalen koektrommel. Wel even testen.

Peugeot Zonnedak

Danny: Zonnedak

Er zijn maar weinig dingen in het leven die mij vrolijker maken dan een cabriolet. Tegenwoordig is dit een steeds zeldzamer fenomeen in de lagere prijsklassen. Er zijn echter nog een paar modellen die het plezier van rijden in de zon nog niet hebben opgegeven. Niet alleen zorgt een zonnedak voor meer licht in de auto, het geeft ook een gevoel van vrijheid die je niet snel zal vinden met een andere optie.

Dode-hoekwaarschuwing

Jan: Dode-hoekwaarschuwing

Wellicht omdat ik al wat ouder ben, maar ik vind Blind Spot Detection oftewel Dode-hoekwaarschuwing iets dat standaard in elke auto hoort. Niet met minuscule lampjes in de buitenspiegels, maar met verklikkers aan de binnenkant van de spiegelbehuizing of van de portieren. Dan vallen ze goed op. Veel mensen, zeker ouderen, kunnen hun hoofd niet ver draaien. Op de snelweg zie je vaak automobilisten schrikken als ze naar links willen en er ineens een auto naast hen blijkt te rijden. Ze hebben die gewoon niet gezien. Er gebeuren flinke ongelukken door. Met een paar verklikkers voorkom je dat.

Toyota head-up display

Maarten: head-up display

In eerste instantie lijkt een head-up display een leuke gadget, een stukje “Knight Rider” in je auto. Tot je ermee rijdt en je merkt dat je veel minder op je dashboard kijkt. Dankzij de head-up display zie je de belangrijkste informatie gewoon als je door de voorruit kijkt: je snelheid, cruise-controlinstellingen en zelfs route-informatie. Je ogen hoeven niet meer van de weg af naar het dashboard. Niemand hoeft uit te leggen dat dit veel veiliger is. Met alle afleidingen in de auto is het goed om iets te hebben waardoor je naar buiten blijft kijken. Daar gebeurt het immers allemaal.