Review Samsung Galaxy Note9

Toen de deurbel op vrijdagavond om 20:00 uur ging, wist ik het meteen; de Samsung Galaxy Note9 werd geleverd!

Scherm, van Edge tot Infinity

Wat direct opvalt tijdens het unboxen van de Note9, is het geweldige design. De strakke en ‘cleane’ vormgeving geven het apparaat de luxe uitstraling die het verdient.
Sinds 2011, toen deze telefoon op de markt gebracht werd, is er veel verandert aan het uiterlijk.
Vanaf versie 7 wordt er gebruik gemaakt van een ‘Edge-scherm’, maar Samsung heeft dit nog verder doorgetrokken en vanaf versie 8 wordt er gebruik gemaakt van een ‘Infinity Display’, wat betekent dat het een vrijwel randloos, glazen scherm is. Dit alles draagt bij aan een prettige en rijke gebruikerservaring, waarbij je blik niet wordt verstoord door hardware buttons of schermranden.

Met een diagonaal van 6.4 inch en een resolutie van 2960 x 1440 is het scherm een genot voor het oog.

Eerste indruk Samsung Galaxy Note 9

Aangezien mijn huidige telefoon nog een iPhone 5S (2013) is, was de ervaring om een Note9 te kunnen testen, meteen ook een reality-check! Wat is het een ‘nietig’ apparaatje naast zo’n joekel van een Note9. De lengte van het iPhone scherm is net iets meer dan de breedte van de Note…

Maar goed, het is appels 😉 met peren vergelijken, omdat de Note9 meer richting een kleine tablet gaat. Bijv. in 2016 leverde Samsung nog een 7 inch tablet. Tegenwoordig is 10,5 inch meer de standaard-tablet maat. Check onze review voor de Tab S4.

Batterij-duur en formaat Note9

Zoals je wellicht van Samsung gewend bent, word je in de eerste fase van het gebruik bij de hand genomen door middel van tips, indicatoren en wizards. Maar daarna spreekt het gebruik van  het apparaat en het besturingssysteem voor zich. De standaard meegeleverde apps hebben niet zo zeer mijn voorkeur, maar dat verschilt uiteraard per persoon.

Wat na een aantal dagen gebruik opvalt, is de batterijduur. Bij regelmatig gebruik, ging de batterij 1,5 tot 2 dagen mee! Samsung heeft hier bewust aandacht aan gegeven en de batterij heeft dan ook capaciteit van 4000 mAh. Naast de meegeleverde adapter en USB kabel, kun je de telefoon ook draadloos opladen, maar de accessoires om dit mogelijk te maken, worden apart verkocht.

Het formaat is wel een punt van aandacht. De gemiddelde smartphone glijdt met gemak in de doorsnee broekzak. De Note steekt letterlijk met kop en schouders boven de rand uit. Ik realiseer me echter dat deze top-end smartphone niet zozeer voor gemiddelde gebruiker ontwikkeld is.
Voor de zakelijke gebruiker zie ik de Note9 zeker als uitbreiding van de werkplek, dankzij het grote scherm en de mogelijkheden met de S-pen, die de telefoon onder andere om kan toveren tot digitaal notitieblok. Samsung richt zich echter ook op de gamers onder u. Voor de koeling van de processor is gebruik gemaakt van een water-koolstofkoelsysteem. Hierdoor presteert het apparaat ook bij zeer intensief gebruik, optimaal.

Infographic prestaties Note9:

S-pen is standaard

De S-Pen stylus behoort standaard tot het accessoirepakket van de Note9. De pen kan gebruikt worden voor het maken van notities, direct op het scherm. De precisie en gevoeligheid van de pen is echt verbazingwekkend. Daar waar je bij de gemiddelde postbode met wat ‘hanenpoten’ je handtekening lijkt te zetten, voelt het met deze pen echt alsof je op papier schrijft.

S-Pen infographic:

De pen is voorzien van een knopje, die je kunt gebruiken als afstandsbediening. Bijvoorbeeld om YouTube filmpjes te pauzeren of om op afstand je camera te kunnen bedienen. Door de pen weer terug te schuiven in de Note, wordt hij binnen 1 minuut weer opgeladen. Je kunt hem daarna weer 30 minuten gebruiken.

Verdraaid goede camera

Met een dubbele, 12 MegaPixel camera aan de achterzijde, in combinatie met slimme camera software, wordt het maken van geweldige foto’s kinderspel. Op het moment dat ik een foto van de kerstboom nam om dit te testen, werd het me al meteen duidelijk. Zonder flits of bijlichten, werd dit stukje traditie verrassend scherp vastgelegd. Het enige wat ik volgende keer anders doe, is het speelgoed opruimen 🙂

Samsung Galaxy Note9 foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de liefhebber hebben we de infographic met de Note8 er even bij gepakt. 

Infographic Note8 versus Note9:

Conclusie review Samsung Note9

Alles aan deze smartphone klopt gewoon. De belofte die Samsung maakt met betrekking tot de accuduur, wordt in praktijk ook écht waargemaakt. En mocht je de 6 GB RAM en 128 GB te mager vinden, dan is er voor zo’n  € 250,- een 8 GB RAM, 512 GB versie verkrijgbaar.

De S-pen is een accessoire waar je even aan moet wennen, maar met de nodige oefening en ervaring ben ik ervan overtuigd dat zich een nieuwe toepassing van de smartphone aandient, die je het leven nóg makkelijker zal maken.

Met een gevoel van heimwee heb ik de Samsung Galaxy Note9 bij het postagentschap afgeleverd. Als je eenmaal aan het schermformaat en de snelheid gewend bent, voelt elke smartphone als een stap (of sprong) terug. Een schrale troost: de 5S uit 2013 voelt ondertussen zó vertrouwd aan, dat het voelt als thuiskomen.

Ps. De Samsung Galaxy Note9 is op NU.nl (https://nu.nl/tech/5653784/beste-smartphones-van-2018.html) met recht gekozen tot beste smartphone van 2018.

Categorieën