Of je vakantiebestemming nu in het noorden of in het zonnige zuiden ligt, een EV is een uitstekende manier om er te komen. Vooral als je goed voorbereid bent. Hierbij enkele tips voor een optimale EV vakantie-ervaring.

Over de hele wereld bereiden veel nieuwe EV-bezitters zich voor op hun eerste vakantie met een elektrisch voertuig. Zowel zij als meer ervaren elektrische auto-bezitters hebben waarschijnlijk een aantal vragen. Hoe bereid ik me voor op de zomervakantie in een elektrische auto? Wat zijn de beste manieren om de auto voor te bereiden, en wat moet ik meenemen? Is het wel mogelijk met een EV een langere vakantiereis te maken? Gelukkig is het antwoord op de laatste vraag een volmondig ja. In dit artikel geven we je enkele tips.

1: Bereid je voor op de reis

Het is belangrijk dat je aan je reis begint met een voorbereide auto. Dus zorg dat je op pad gaat met een volledig opgeladen accu en dat alles goed ingepakt is. Zorg dat de bandenspanning klopt en dat je alle extra uitrusting bij je hebt die je onderweg nodig kunt hebben. Voor je elektrische auto kunnen twee type kabels handig zijn. Denk aan de Mode 2 kabel, om eventueel via een regulier stopcontact (of campingstopcontact) je elektrische auto op te laden, en Mode 3 kabel (voor openbare laadpalen).

2: Bereken je energieverbruik

Voordat de reis begint, is het slim om eerst even een rekensommetje te maken en te kijken hoe ver je per lading kunt komen. Dat bepaalt namelijk het verloop van je reis en de tussenstops die je moet maken. Als de reis verder weg ligt dan je actieradius dan zijn er handige apps, zoals ABRP, om je te helpen bij het inplannen van de laadstops.

Wees je ervan bewust dat als je veel spullen bij je hebt of als je auto een caravan trekt, je gemiddelde actieradius beduidend lager kan zijn dan het maximum dat de fabrikant van de auto opgeeft. Eerdere reizen kun je als maatstaf voor je berekeningen gebruiken.

3: Plan je routes

Als je met een EV een langere vakantiereis maakt, is het slim om je vakantieroutes zo te plannen dat je rekening houdt met de locaties van de verschillende laadstations. Google Maps, PlugShare en andere apps kunnen je helpen om onderweg laadstations te vinden.

Ga ook na waar in het gebied van je bestemming laadmogelijkheden te vinden zijn. Zo is het de vraag of je hotel, Airbnb of camping laadpunten heeft, en of je kunt opladen tijdens je bezoek aan plaatselijke bezienswaardigheden.

4: Wat is de laaddichtheid?

De laaddichtheid heeft betrekking op hoeveel laadpunten je binnen een bepaald gebied kunt vinden. Nu overal nieuwe laadstations in gebruik worden genomen en het ecosysteem voor EV-laden steeds groter wordt, kan het moeilijk zijn om daar een precies antwoord op te vinden. Toch zijn online bronnen, waaronder het eerdergenoemde Google Maps en PlugShare, een goed beginpunt.

De laaddichtheid geeft je op hoofdlijnen een idee van hoe goed je mogelijkheden om op te laden zullen zijn in de gebieden die je van plan bent voor langere tijd te bezoeken.

5: Houd een reservekabel bij de hand

Het kan zij dat je tijdens de reis verschillende laadkabels nodig hebt. Zo kan het zijn dat je op sommige plaatsen standaard stopcontacten moet gebruiken in plaats van laadstations. Dit kan ertoe leiden dat je zowel een adapter als een reservekabel nodig hebt, dus het is aan te raden beide in te pakken voor je van huis vertrekt.

6: Plan pauzes in (en geniet ervan)

‘Laadplezier’, het zou zomaar eens een nieuwe term kunnen worden. Je kunt laadmomenten zien als lastige onderbrekingen van je reis, of als kansen zijn om je onderweg te vermaken. Misschien kun je een bordspel spelen met de kinderen, genieten van een uitgebreide lunch of picknick, of wat extra tijd nemen om met elkaar te praten.

Met een beetje planning en fantasie kunnen van de laadpauzes een soort mini-vakanties gemaakt worden.

7: Rijd rustig

Hoe sneller of ongelijkmatiger je rijdt, hoe sneller je de accu leeg rijdt. Tijdens langere ritten kun je veel laadtijd besparen door zo soepel mogelijk te rijden. Rijden in een EV betekent ook een stillere, comfortabelere en plezieriger reis. Waarom langs bezienswaardigheden en natuurschoon racen als je in de perfecte auto zit om er echt van te genieten?

8: Geniet van de reis

Sommige adviezen in deze blog geven je wellicht het idee alsof je een masterdiploma in logistiek nodig hebt om met een EV op vakantie te gaan. Dat is echter niet het geval. Ja, het vereist een iets andere aanpak, maar het is een aanpak waarbij de nadruk ligt op onthaasten en genieten van de rit. Tegelijk is de elektrische auto veel stiller en biedt hij mogelijkheden en ervaringen die andere autotypes niet bieden. De reis zelf wordt een deel van de vakantie, geniet van je gezelschap en je omgeving. En is dat ook niet waar het om gaat tijdens een vakantie?

Header photocredit: 4x4electric

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *