Tesla Supercharger prijsverhoging Duitsland Frankrijk

Tesla hanteert nieuwe stroomprijzen voor het opladen bij Tesla Superchargers. De tarieven van Tesla’s snellaadstations verschillen per land. In Duitsland zijn de kosten met 10% gestegen van € 0,33 per kWh naar € 0,36 per kWh. Dat laat het Duitse EV-bedrijf Nextmove weten in een tweet. In Frankrijk zijn de kosten 20% opgelopen: ook daar betaal je nu ongeveer €0,36 per kWh. De laadkosten in Nederland blijven nog altijd een stuk lager: ze variëren, afhankelijk van locatie en tijd, van € 0,22 tot € 0,26.

Tesla verhoogt prijs Superchargers in Duitsland naar € 0,36
tweet van @nextmove_de

Gratis ongelimiteerd opladen met de Tesla Supercharger: hoe zat het ook alweer?

Volgens Elon Musk zijn de Tesla Superchargers nooit bedoeld om winst mee te maken:

“we are committed to ensuring that Supercharger will never be a profit center.

Elon Musk

Met die redenering konden Tesla-rijders al vanaf de introductie van de Superchargers gratis opladen. In 2016 besloot Tesla toch geld te vragen voor een elektrische tankbeurt. Vanaf april 2017 moest elke koper van een nieuwe Tesla de knip trekken voor het opladen bij een Supercharger. Om vervolgens teleurstelling bij nieuwe klanten te voorkomen, besloot Tesla elke auto jaarlijks 400 kWh gratis te geven. Daarnaast zette het bedrijf een beloningssysteem op, met zogenaamde ‘referral codes’: hiermee bood Tesla opnieuw ongelimiteerd gratis opladen aan, maar enkel voor berijders die iemand anders overhaalden een Tesla te kopen. Deze codes waren persoonsgebonden, wat betekent dat het ongelimiteerd gratis opladen kwam te vervallen bij de verkoop van de auto.

Tesla maakt het ingewikkeld

Van 2018 tot 2020 werden de regelingen herhaaldelijk gewijzigd: zo kon je bijvoorbeeld tijdelijk geleaste Tesla’s met gratis Superchargen krijgen, maar nieuw gekochte auto’s niet. Daarnaast stopte Tesla met het uitgeven van ‘referral codes’. Om sneller door de voorraad Model S en X heen te komen, kreeg je in 2020 bij de aanschaf van nieuwe auto’s het felbegeerde gratis onbeperkt opladen cadeau. Sinds juni 2020 is deze regel weer opgeschort.

witte Tesla supercharger
wel/niet gratis kWh of hoe lang? Hoe zit het allemaal?

Om het nog iets moeilijker te maken, verwijdert Tesla het ongelimiteerd gratis opladen bij elke auto die via de dealer als tweedehands wordt verkocht. Zo kan het dus voorkomen dat je met een Tesla van de eerste generatie (geleverd met standaard gratis ongelimiteerd laden) toch moet betalen om je accu op te laden, omdat de betreffende auto tussentijds in handen van Tesla is geweest.

Tesla Superchargers worden dus duurder: wat betekent dit?

buitenlandse Tesla Superchargers
Tesla Superchargers in Duitsland en Frankrijk worden duurder

Begin 2019 werden de prijzen van Tesla’s snellaadstations al eens met 40% verhoogd. Dat leverde toen een hoop commotie op, wat Tesla dwong om de prijs weer iets te verlagen. Wellicht kiest Tesla er nu voor om de prijs in kleinere stapjes te verhogen. Toch zal Tesla in Duitsland niet veel meer gaan vragen, de prijs die je betaalt per 100 km komt immers steeds dichter in de buurt bij de prijs die dieselrijders betalen om dezelfde afstand af te leggen.

100 km afleggen op diesel kost € 5,63 bij een literprijs van € 1,25

100 km afleggen op elektriciteit kost € 5,25 bij een kWh-prijs van € 0,35

Bron: EV Jaarboek 2021

Verder kunnen we stellen dat deze ontwikkeling Tesla-rijders stimuleert om vaker thuis op te laden: dat duurt doorgaans langer, maar kost wel een stuk minder geld.

grijze Tesla Model S thuis opladen
Een Tesla thuis opladen blijft goedkoper

Verwachting voor Nederland

In Nederland is het prijsverschil tussen elektriciteit en fossiele brandstoffen nog altijd groot. Voor Tesla’s Supercharger valt er dus nog wel winst te behalen in Nederland. De Nederlandse overheid heeft elektrisch rijden in de beginfase erg aantrekkelijk gemaakt, maar nu elektrische auto’s de standaard beginnen te worden, zullen de financiële voordelen stapsgewijs afnemen. Onze verwachting is dat de kosten van elektrisch rijden langzamerhand toenemen en dat het gebruik van reguliere brandstoffen verder gedestimuleerd wordt. Hoe snel deze ontwikkelingen zullen gaan weten we niet. Waar we wel vanuit kunnen gaan is dat de Nederlandse overheid elektrisch rijden voordeliger probeert te houden ten opzichte van rijden op fossiele brandstoffen.

Heeft mijn Tesla Free Unlimited Supercharging?

Om daar achter te komen open je MyTesla, selecteer ‘manage’ en ‘view details’, dan zie je op de rechterkant van het scherm of de betreffende auto gratis ongelimiteerd opgeladen kan worden. Dit betekent niet altijd dat dat zo blijft als je de betreffende auto wilt kopen. Bij twijfels kun je het beste zelf Tesla contacteren.

Dank aan Maarten Hachmang voor de melding.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *