Openbare laadpaal

We gaan steeds meer elektrisch rijden. Het elektrisch rijden is de laatste jaren dan ook fors gegroeid. Ook het aantal oplaadpunten en laadpalen is uiteraard flink toegenomen. Elektrisch rijden is voor de meeste mensen een bewuste keuze. Dan is het ergens vreemd dat deze mensen bij een openbare laadpaal geen vrije keuze hebben op het gebied van energieleveranciers. Rijders van een EV hebben weliswaar toegang tot alle openbare laadpalen, maar met hun laadpas kunnen ze alleen elektriciteit krijgen van de leverancier waar de exploitant van de laadpaal een contract mee af heeft gesloten. Die exploitant heeft vaak een concessie voor meerdere jaren en heeft zich via die concessie ook vaak aan één energieleverancier vastgelegd.

Keuzevrijheid vergroten

Vanwege de genoemde beperkte keuzevrijheid zijn de bedrijven Allego, EXE, EnergyZero, Vandebron, NieuweStroom en Mijndomein Energie onder de noemer openlaadpaal.nl een proef opgestart om deze beperking te doorbreken. Zij willen met hun nieuwe initiatief EV-rijders de mogelijkheid bieden om zelf, en per laadsessie, een energieleverancier te kunnen kiezen. Aan de hand van deze proef willen ze aantonen dat het wel degelijk mogelijk is om op één laadpaal wél uit meerdere energieleveranciers te kunnen kiezen. Net zoals de energie thuis, waarbij we ook de vrijheid hebben om onze eigen energieleverancier te kiezen. Dit is ook goed voor de marktwerking. EV-rijders kunnen per laadsessie kiezen van welke energieleverancier zij de stroom willen betrekken. Op deze manier krijgen ook innovatieve en duurzame partijen de mogelijkheid om de markt van het elektrisch vervoer van energie te voorzien. De elektrische rijders krijgen bovendien op hun beurt weer een groter aanbod van leveranciers op het gebied van groene energie om uit te kiezen.

laadpalen arnhem

Proef in Arnhem

De genoemde proef is inmiddels al gestart. Deze vindt plaats in Arnhem, van januari tot en met juni 2019. Tijdens deze periode hebben alle EV-rijder de mogelijkheid om voor hun laadsessies bij de openbare laadpalen in de gemeente Arnhem hun eigen energieleverancier te kiezen. Hierbij is er nog wel een kleine beperking. Zij moeten namelijk vooraf een energieleverancier kiezen. Deze keuze blijft tijdens de gehele duur van de proef van kracht, het is tijdens de proef dus niet mogelijk om van energieleverancier te wisselen. Ook is er tijdens de proef nog geen onbeperkte keuze in het aantal energieleveranciers. De keuze is bij de proef beperkt tot drie energieleveranciers: Vandebron, NieuweStroom & Mijndomein Energie. Als de proef slaagt, dan wordt de keuze in de toekomst uitgebreid.

The post Openlaadpaal.nl biedt meer keuzevrijheid appeared first on Elektrischeauto.nl.

Categorieën