Volvo zet volledig in op duurzaamheid. Dit laten zij ook terugkomen in het interieur. Zo is de nieuwe C40 Recharge het eerste model van het Zweedse merk waar leer geen optie meer is in de catalogus. Toch gaat Volvo nog een stapje verder. Vanaf 2025 willen zij namelijk dat minstens 25 procent van het interieur bestaat uit gerecyclede materialen. Koop je dus een nieuwe Volvo, blijkt de stoel waar je op zit alsnog tweedehands te zijn. Volvo komt echter niet zonder reden met een interieur uit gerecyclede materialen. Uit een studie van Vogue Business Index blijkt namelijk dat klanten duurzaamheid nu eenmaal belangrijk vinden.

Nordico stof in je interieur

Laat het maar aan de Zweden over met hippe namen te komen voor producten. Iedereen kent natuurlijk de iconische Billy boekenkast van de Ikea. Volvo doet hetzelfde voor de nieuwe stof die dus leer vervangt. Deze krijgt de naam Nordico mee. Een mooie verwijzing naar de noordelijke afkomst van Volvo. Nordico is uiteindelijk een textielsoort die bestaat uit een combinatie van gerecycle PET-flessen, natuurlijke grondstoffen uit duurzame bossen en gerecyclede kurken uit de wijnindustrie. Voor de wollen stoffen geldt overigens hetzelfde. Uiteraard worden er nieuwe schapen gebruikt, maar Volvo kijkt wel naar het welzijn van deze dieren in de industrie.

Vegan interieur de volgende stap

Volvo wil naast het uitbannen van leer, nog een stapje verder gaan. Hierin volgt het bijvoorbeeld Nio, die claimen een volledig vegan interieur te hebben. Volvo gaat ook die kant op. Door het uitbannen van dierlijke hulpstoffen in plastic, lijm, rubber en smeermiddelen, komen er voor het interieur geen dieren meer aan te pas. Hoe dit zit met wol, daar rept Volvo dan weer niet over. Volvo geeft al wel aan: “Het is moeilijk om alternatieve materialen en producten te vinden die niet schadelijk zijn voor het dierenwelzijn. Maar dat is geen reden om deze belangrijke kwestie uit de weg te gaan. Het is het waard om deze weg te bewandelen”.

Schone lucht, ook van binnen

Dat de elektrische Volvo C40 Recharge geen uitlaatgassen uitstoot mag duidelijk zijn. Erg prettig voor de mensen buiten. Binnenin wil Volvo het de inzittende echter ook zo aangemaak mogelijk maken. Dit doen zij door middel van de (optionele!) Advanced Air Cleaner. Volgens Volvo zorgt deze optie voor een optimale luchtkwaliteit en gezondere interieuromgeving. Door een nanotechnologie luchtfilter vermindert het aantal fijnstofdeeltjes met 80 procent. Dit zou volgens Volvo niet alleen voor een fris luchtje moeten zorgen. Dit filter houdt namelijk ook bijvoorbeeld ook pollen tegen, wat voor mensen met een allergie (hooikoorts) een hele verademing is. Helemaal uit de lucht gegrepen is deze claim overigens niet, want volgens Allergy Standards Limited (ASL) is gemeten dat het tot 99,9% pollen. ASL is overigens en onafhankelijk certificeringsprogramma dat consumenten helpt producten te identificeren die geschikt zijn voor mensen met astma en allergieën.

Al met al heeft Volvo door de jaren heen dus flinke stappen gezet, maar heeft het dus ook nog een flinke weg te gaan. Doel van dit alles is namelijk om in 2040 een volledige klimaatneutraal interieur te kunnen implementeren. Binnen de redactie rijden wij nu de nieuwe C40 Recharge, dus of al deze nieuwigheden bevallen? Houd dan dagelijksauto in de gaten!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *