Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto. Je draagt je steentje bij aan een beter milieu én je bespaart flink op de brandstofkosten. Net als de conventionele auto moet een elektrische auto natuurlijk worden verzekerd. De meeste verzekeraars verzekeren elektrische auto’s. Waar moet je op letten als je een autoverzekering afsluit? Gaat het bijvoorbeeld om een tijdelijke autoverzekering of om een doorlopende verzekering?

In dit artikel vind je vijf zaken die je in acht moet nemen.

Vergelijk premies

De belangrijkste tip is vergelijken! Neem altijd de tijd om verschillende verzekeraars en hun premies met elkaar te vergelijken. Je kunt soms honderden euro’s per jaar besparen door tien minuten te vergelijken. Er zijn online allerlei vergelijksites te vinden. Vergelijken is meestal gratis en vrijblijvend.

Voertuigvolgsysteem

Hoewel de kans op diefstal van een elektrische auto klein is, deze auto’s zijn met behulp van GPS meestal makkelijk volgbaar, is de installatie van een voertuigvolgsysteem geen overbodige luxe. Sommige verzekeringsmaatschappijen eisen zelfs dat je een onafhankelijk voertuigvolgsysteem installeert als je jouw elektrische auto (all-risk) wilt verzekeren. Ben je van plan om een nieuwe elektrische auto aan te schaffen? Informeer dan van te voren naar de eisen van de verzekeraar. Je kunt dan besluiten om het voertuigvolgsysteem te laten installeren voor levering.

Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM)

Schaf je een tweedehands elektrische auto aan? Vraag dan altijd om het alarm certificaat van Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM). Dit certificaat moet je soms aan de verzekeraar kunnen overleggen als je een verzekering af wil sluiten. Ook als er bij diefstal geen certificaat aanwezig is, bestaat de kans dat er geen vergoeding wordt uitgekeerd. Lees daarom altijd goed de voorwaarden door of neem contact op met de klantenservice van de verzekeraar om ongemakken te voorkomen.

Let op: het certificaat is standaard 3 jaar geldig en moet daarna jaarlijks opnieuw worden verlengd na een keuring van het beveiligingssysteem.

Hoog of laag eigen risico?

Een hoog eigen risico levert je premievoordeel op. Dat betekent dat je maandelijks minder betaalt voor je verzekering. Echter, in het geval van schade zijn vrijwel alle schadebedragen hoger dan het hoogste eigen risico. Dat betekent dat je een groot bedrag zelf moet ophoesten. Weeg de hoogte van het eigen risico af tegen het premievoordeel en bepaal wat voor jou de beste oplossing is.

Hoe duurder je auto, hoe hoger de premie?

De verzekeringen voor elektrische auto’s zijn vaak duurder dan verzekeringen voor conventionele auto’s en ook de premies van eenzelfde volledig elektrische of (plug-in) hybride auto kunnen van elkaar verschillen. De reden hiervoor is simpel. Een volledig elektrische auto is vrijwel altijd duurder dan eenzelfde hybride of conventionele auto. Raak je betrokken bij een ongeval en is er sprake van schade? Dan kunnen de kosten voor schade aan de volledig elektrische auto hoger oplopen. Het risico is groter, dus de kosten zijn hoger. De vlieger gaat niet altijd op. Er zijn bepaalde risico auto’s die goedkoper zijn dan andere auto’s, maar waarvoor men toch meer premie betaald. Uiteraard worden ook andere factoren, zoals leeftijd van de bestuurder en de woonomgeving (op basis van postcode), meegenomen in de berekening van de premie.

The post Elektrische auto verzekeren: 5 belangrijke zaken appeared first on Elektrischeauto.nl.

Categorieën