Elektrische auto: leasen of toch maar kopen?

Voor de mensen die een auto van de zaak mogen uitzoeken, valt de keuze meestal op een leaseauto. Dan betreft het meestal operational lease of shortlease. Uiteraard zijn er ook wagenparkbeheerders die een auto toch liever zelf aanschaffen. Wie als particulier naar een andere auto op zoek is, heeft meestal andere keuzes. Je kunt uiteraard een auto kopen en daar je spaargeld voor aanspreken of een persoonlijke lening afsluiten, of een combinatie van beide. Maar er zijn meer mogelijkheden. Je zou namelijk ook kunnen kijken of financial lease of personal lease iets voor je is. Kopen en leasen hebben allebei hun eigen voor- en nadelen. Bij leasen moet je er goed op letten, om welke vorm van leasing het precies gaat. Laten we de verschillende vormen van leasing daarom even op een rijtje zetten.

Operational lease

Deze vorm van leasing wordt alleen door bedrijven en andere organisaties gebruikt. Er wordt een contract afgesloten voor een bepaalde periode en een maximaal aantal kilometers per jaar. Bij netto operational lease is in de leaseprijs ook afschrijving, rente en wegenbelasting inbegrepen. Full operational lease komt daarom veel vaker voor. Hierbij zijn ook het onderhoud en verzekering inbegrepen. Optioneel kan er bij full operational lease ook worden gekozen voor een leasevorm waarbij ook de brandstof (en/of laadpas), pechhulp en vervangend vervoer in de leaseprijs zijn inbegrepen.

Shortlease

Bij shortlease is er sprake van het huren van een auto gedurende een bepaalde periode. Die periode is langer dan bij normale autohuur en korter dan bij operational lease. Shortlease is meestal een vorm van full operational lease voor een korte periode. Bedrijven hoeven doorgaans geen jaarrekening te overleggen en zijn handig bij bijvoorbeeld kortere arbeidscontracten, gedurende proeftijden en bij seizoensgebonden werk.

Financial leasing (huurkoop)

Je zou financial lease ook wel kunnen vergelijken met huurkoop. Financial lease wordt vooral zakelijk gebruikt en zou je kunnen omschrijven als een zakelijke lening voor een auto. Dat geldt ook voor huurkoop, de term die bij particulier wordt gebruikt. In beide gevallen ben je meteen economisch eigenaar van de auto. Zodra de lening is afbetaald ben je volledig eigenaar. Je bent gedurende de gehele periode verantwoordelijk voor de afschrijving, onderhoud, wegenbelasting en brandstof of energie.

Personal of private lease

Zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, komt deze vorm van leasen eigenlijk alleen bij particulieren voor. Personal of private lease is in feite niets anders dan het huren van een auto gedurende een langere periode. Alle kosten behalve de brandstof, energie, parkeerkosten, eventuele boetes en de kosten van de wasstraat zijn in de leaseprijs inbegrepen. Mensen die voor personal lease kiezen, kiezen voor het gemak en plezier van een nieuwe auto, zonder dat ze daar diep voor in de buidel moeten tasten en zich druk moeten maken om alle bijkomende kosten.

De voordelen en nadelen van een elektrische auto kopen

Als je een auto koopt, kun je ermee doen wat je wilt, maar bent ook meteen verantwoordelijk voor alle bijkomende kosten. Energie, brandstof, onderhoud, autoverzekering, wegenbelasting en alles wat er nog meer bij komt kijken. Maar het bezit van een eigen auto heeft natuurlijk ook voordelen. Je bent bij de aanschaf niet gebonden aan de regels van jouw werkgever of leasemaatschappij. Je kunt voor iedere beschikbare kleur of optie kiezen. Of ervoor kiezen om geen nieuwe maar een tweedehands auto te kopen. Ook kun je hem laten voorzien van een trekhaak, geluidsinstallatie, verduisterde ramen, schuifdak of wat je maar wilt.

De voordelen en nadelen van een elektrische auto leasen

Er zitten nogal wat verschillen tussen de verschillende vormen van leasing waardoor de voordelen en nadelen per leasevorm verschillen. Kort samengevat: bij full operational lease en private lease betaal je alleen een vergoeding voor het gebruik. De enige bijkomende kosten zijn die van energie, brandstof, parkeren en dergelijke. Bij netto operational lease dan komen er nog wel wat meer kosten bij. Het nadeel van operational lease en personal lease is weer dat het nooit jouw eigen auto wordt. Dat voordeel heb je weer wel bij huurkoop en financial lease. Vooral financiel lease kan voor ondernemers interessant zijn. Je bent direct economisch eigenaar van de auto zodat je ook de afschrijving in je aftrekposten mee kunt nemen.

The post Elektrische auto: leasen of toch maar kopen? appeared first on Elektrischeauto.nl.