Meer dan 80% van de elektrische autorijders gaat in 2023 minimaal één keer op vakantie met de EV. Deze zomer deed Elektrische Autovakanties onderzoek onder meer dan 800 respondenten en daaruit kwamen opvallende bevindingen naar voren. Zo heeft de gemiddelde Tesla-rijder het aanzienlijk gemakkelijker op vakantie dan mensen die een elektrische auto van een ander merk hebben en dat terwijl Tesla Superchargers inmiddels steeds vaker toegankelijk voor andere merken zijn.

overzicht welke elektrische auto's men rijdt

Populaire vakantielanden versus landen met de beste laadervaringen

Noorwegen is de grote winnaar wanneer het gaat om de beste laadervaring en scoort een 4,55 uit maximaal 5 punten. De Noren worden op de voet gevolgd door Zweden (4,43), Zwitserland (4,25) en Kroatië en Denemarken (4,21) die samen de vierde plek delen.

Ironisch genoeg zijn dit niet de populairste vakantielanden onder de vakantiegangers met een elektrische auto. Dit zijn namelijk (op volgorde van populariteit) Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland. Denemarken, Noorwegen en Zwitserland, die allemaal goed scoren op het gebied van laadervaringen, staan respectievelijk op plek 8, 9 en 10 in de lijst met populairste vakantiebestemmingen.

overzicht aantrekkelijkste landen om met je elektrische auto naar op vakantie te gaan

95% van de EV-rijders kiest vooral een accommodatie met laadpaal

De gemiddelde Nederlandse EV-rijder wil echter niet alleen onderweg kunnen laden tijdens de vakantie. Vakantiehuisjes, hotels en campings met een laadpaal zijn populair en de aanwezigheid van een laadpaal speelt een grote rol. Bijna 95% geeft aan dat de aanwezigheid van laadpalen bij de accommodatie redelijk tot zeer belangrijk is. Slechts 0,2% vindt het onbelangrijk.

De elektrische autorijder kiest voornamelijk voor een hotel (37%), op ruime afstand gevolgd door de Airbnb (9,7%) en een Bed&Breakfast (9,3%). Dit is te verklaren door te kijken hoe we op vakantie gaan. Meer dan 92% neemt namelijk alleen de EV mee, terwijl meer dan 7,5% kiest voor een vouwwagen of caravan achter de elektrische auto (rijtest).

aantal elektrische auto's met caravan of vouwwagen

Minder laadpassen én een betere laadervaring onderweg

De meeste vakantiegangers met een elektrische auto hebben een Tesla. Sterker nog, bijna 15% van de ondervraagden gaat op vakantie met een Tesla. De grote winnaar is de Tesla Model Y met 9%, dat de eerste plaats moet delen met de Polestar 2. Wat daarnaast opvalt, is dat Tesla-rijders betere laadervaringen hebben tijdens de vakantie. Zij geven de laadopties een 4,5 (uit maximaal 5), terwijl mensen met een niet-Tesla de laadervaringen onderweg een 3,8 geven.

Dat heeft een reden én ook die blijkt uit het onderzoek. Ruim 72% van de mensen die geen Tesla hebben, heeft namelijk nog nooit gebruik gemaakt van een Supercharger van Tesla, ondanks dat een flink aantal stations inmiddels opengesteld is voor alle elektrische auto’s. Aangezien 20% aangeeft niet te weten dat dit mogelijk is en 19% geen dekking van de laadpas heeft bij de Superchargers, is de kans groot dat dit binnenkort verandert. Zeker wanneer de niet-Tesla-rijders zien de V4 Superchargers met een betaalterminal uitgerust gaan worden.

De niet-Tesla-rijders die wél gebruikmaken van een Supercharger onderweg, zien tal van belangrijke voordelen.

  • 47% geeft aan dat er zo meer snelladers op de route zijn.
  • 27% vindt het vooral leuk om te proberen.
  • 8% geeft aan dat Tesla fijnere snellaadlocaties heeft met meer faciliteiten.
  • 5% kiest voor de Supercharger omdat de prijzen lager zijn dan elders.
overzicht niet-Teslarijders die bij een Tesla Supercharger gaan laden
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *