Ford Mach-E

Sinds kort heeft Ford een aantal hybride modellen in de showroom (waarvan wij er eentje getest hebben) maar in tegenstelling tot veel concurrenten heeft het merk nog geen volledig elektrische auto gepresenteerd. Op de Autosalon van Frankfurt maakte Ford duidelijk dat het wel gelooft in een elektrische toekomst. Er gaan geruchten dat Ford samenwerkt met Volkswagen om het MEB-platform te gebruiken, maar dit is nog niet bevestigd.

Er komt wel iets aan. Sinds enige tijd laat Ford kleine stukjes informatie los over een volledig elektrische SUV. Onlangs publiceerde Ford een foto met een datum: 18 november 2019. Dan wordt de auto onthuld, op de Autoshow van Los Angeles.

Ford Mach-E

Tot nu toe heeft Ford nog weinig losgelaten over de elektrische SUV. Alleen het bereik: 600 kilometer volgens WLTP. Hiermee kan de elektrische SUV zeker de concurrentie aan met andere elektrische auto’s. Maar het is niet het bereik dat de autowereld bezighoudt. Met name Ford-liefhebbers raken niet uitgepraat over de elektrische SUV. Wat is er namelijk aan de hand?

Ford noemt deze SUV: “Mustang inspired”.

En toen gaf Ford deze foto vrij:

Ford Mach-E

Een Mustang-logo op een SUV? Dit ging veel mensen te ver. Al sinds 1964 is het concept van de Ford Mustang hetzelfde: een sportieve coupé of cabrio. In de zes generaties en talloze modelvarianten is de Ford Mustang altijd trouw gebleven aan het originele concept. Waar andere merken zoals Porsche en Lamborghini hun iconische sportwagens ombouwden tot SUV’s, bleef de Ford Mustang puur.

Tot Ford met de naam Mustang ging schermen bij de aankondiging van een elektrische SUV. Liefhebbers walgden. Zou Ford echt de naam “Mustang” te grabbel gaan gooien? En dan nog wel voor een SUV, de tegenpool van de sportieve coupé?

Ford Mach-E

In het begin noemde Ford de naam “Mach 1”, naar een legendarische speciale editie van de Mustang. Door het protest dat daarop volgde, durft Ford ondertussen geen naam meer te noemen. De naam “Ford Mach-E” zwerft rond. Er gaan geruchten dat Ford het nog niet zeker weet. Er gaan ook geruchten dat er al meerdere compleet uitgewerkte concepten naar de prullenbak zijn verwezen. Is Ford bang voor zijn fans? Heeft Ford zijn billen gebrand door het M-woord te gebruiken? Werkt deze marketingtechniek nu averechts? Hoeveel invloed hebben Ford-liefhebbers op de beslissingen van Ford?

Hoe dan ook: er komt een elektrische SUV van Ford met een bereik van 600 kilometer. Laten we hopen dat Ford verstandig genoeg is om weg te blijven van de Ford Mustang. De woede van Fords trouwste fans maakt meer kapot dan een elektrische SUV kan goedmaken.

Categorieën