Seat spoiler

De getunede Seat Cordoba van Devin de Frel (21) lijkt zo uit de allereerste Fast & Furious films te komen. De vergelijking met Fast & Furious houdt echter niet op bij het opvallende uiterlijk van deze liefhebbersauto: net zoals in de films draait het bij deze getunede Seat allemaal om familie.

Getunede Seat voor

Waarom deze auto?

Een Seat Cordoba lijkt niet een voor de hand liggende keuze als basis voor een getunede auto. De auto van Devin begon dan ook gewoon als gezinsauto: “Deze auto was van mijn vader. Hij was altijd al van het customizen. Het begon met andere bumpers, daarna werd hij gespoten, er kwamen luchthappers enzovoort. En als laatste kwam er airride.”

De Seat ziet er dan ook al 17 jaar hetzelfde uit. Met zijn enorme spoiler, regenboog-lak en lage stance is de auto een tijdcapsule: een overblijfsel uit de tijd waarin tunen betekende dat het complete uiterlijk van de auto aangepakt werd. Toen de kinderen niet meer op de achterbank pasten, stond de Seat enkele jaren in een hoek. Zoon Devin kon echter niet wachten om te gaan rijden met de auto, die een jaar ouder is dan hijzelf.

Getunede Seat achter

Wat betekent deze auto voor jou?

“Deze auto betekent alles voor mij,” zegt Devin. “Dit is echt de auto van mijn jeugd: ik was nog heel klein toen mijn vader deze auto helemaal verbouwde. Al mijn herinneringen hangen aan deze auto: van vakanties waarbij we volgepakt naar Spanje reden tot alle meetings die ik als jongetje samen met mijn vader bezocht.” Een echte liefhebbersauto dus, deze getunede Seat.

“Meteen nadat ik mijn rijbewijs heb gehaald, heb ik de auto overgenomen. Het is nu mijn dagelijkse auto. Ik rijd er zo’n 20 tot 25 duizend kilometer per jaar mee. De teller staat ondertussen bijna op twee ton. Binnenkort rijd ik er weer mee naar Kroatië,” vertelt Devin trots. De Seat met zijn 2-liter ABF-blok blijkt erg betrouwbaar, al is wel wat comfort ingeleverd door de airride.

Lowrider

Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt in deze auto?

Devin denkt even na. “Ik herinner me nog dat we met het gezin onderweg waren vanuit Kroatië terug naar Nederland. We kwamen in een enorme hoosbui terecht. Overal was bliksem. We moesten rijden op de achterlichten van onze voorganger: de strepen op de weg zagen we niet meer. Dat was echt bizar.”

Getuned Seat voor

Zou je graag iets anders zien aan je auto?

“Ik zou willen dat hij weer perfect is,” zucht Devin. De Seat vertoont inderdaad sporen van ouderdom: van scheurtjes in de bumper tot kleine roestplekken. Devin kan niet wachten om de auto volledig te restaureren. Dan moet wel eerst zijn andere project afgerond worden: een Volkswagen Type 3 stationwagen uit 1972. “Maar dat duurt nog wel even.”

Lage Seat

Wat wordt je volgende auto?

“Tsja, je kijkt wel eens naar een andere auto,” geeft Devin toe, “maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen. Ik doe hem nooit meer weg, behalve als iemand hem in de puinpoeier rijdt. Tot die tijd blijft hij. Deze auto maakt wie ik ben.”

Devin de Frel Seat

Klik hier voor meer auto’s van liefhebbers en achtergronden!

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *