Jim Morrison Shelby

Het leven en de dood van Jim Morrison, zanger van the Doors, is omgeven met mysteries. Eén daarvan draait om de enige auto die Jim Morrison bezat: een 1967 Shelby GT500.

Wereldberoemd

Toen in 1965 het debuutalbum van the Doors uitkwam, simpel the Doors genaamd, brak de band in één klap door in de muziekgeschiedenis. Het nummer ‘Light My Fire’ schoot direct naar nummer 1 in Amerika en bleef daar drie weken staan. Jim Morrison was als zanger direct een rock-icoon. Toch wilde hij eigenlijk geen zanger worden: hij wilde poëzie maken, en films.

Terwijl the Doors wereldberoemd werden, had Jim moeite met zijn bekendheid. Hij stond bekend om zijn vreemde gedrag en drank- en drugsgebruik. Hij kon het ene moment vriendelijk en innemend zijn, dan weer wild en agressief. Voor zijn fans is zijn ongrijpbare gedrag een onderdeel van zijn mythische status, tot de dag van vandaag.

Jim Morrison the Doors
Screenshot HWY: an American Pastoral / Youtube

Dood of levend

The Doors hadden zes albums uitgebracht toen Jim Morrison in 1971 naar Parijs vloog. Daar werd hij op 3 juli in zijn hotelkamer gevonden – dood. Jim Morrison werd lid van de ‘club van 27’: legendarische artiesten die niet ouder werden dan 27 jaar.

De oorzaak van Jims dood is nooit duidelijk geworden: hartfalen of overdosis? Direct ging het verhaal dat Jim zijn dood in scene heeft gezet omdat hij niet meer om kon gaan met zijn bekendheid. Was hij wel dood? Niemand claimt zijn lijk te hebben gezien. Bij zijn begrafenis was slechts één bekende aanwezig.

Jim Morrison Shelby GT500
Screenshot HWY: an American Pastoral / Youtube

Shelby GT500

Van alle mysteries rond het leven en de dood van Jim Morrison draait er eentje om een auto: een Shelby GT500 uit 1967. Naar verluid is het de enige auto die Jim Morrison ooit bezat. Na het succes van het allereerste album mocht de band van de platenbaas als beloning iets kiezen. Alles mocht. Terwijl de overige bandleden muziekinstrumenten en apparatuur kozen, koos Jim een Shelby.

De Shelby GT500 was Jims droomauto. Dat blijkt uit een film die Jim Morrison maakte, HWY: an American Pastoral, waarin de Shelby een hoofdrol speelt. De auto was een GT500 uit 1967, donkerblauw met een bruin interieur. Jim noemde haar zijn “Blue Lady’. Onder de motorkap lag een enorme 428 cubic inch V8 gekoppeld aan een handmatige versnellingsbak: een zeldzaam combinatie. Naar verluid ging Jim er niet zachtzinnig mee om. Zijn rijgedrag, gekoppeld aan zijn drank- en drugsgebruik, betekende dat de auto regelmatig in reparatie was.

Riding hard
Screenshot HWY: an American Pastoral / Youtube

Mysterie

De Shelby GT500 blijkt een zeldzaam exemplaar: naar verluid was het slechts 1 van de 20 in die kleurencombinatie in 1967. Voor een originele Shelby GT500 moet je tegenwoordig aardig wat knaken neertellen. Dus de vraag rijst: waar is die Shelby van Jim Morrison?

Vijftig jaar na zijn dood is dit nog altijd een mysterie. En zoals bij alles rondom Jim Morrison gaan de wildste verhalen de ronde. Er gaat een verhaal dat Jim op weg naar een bar tegen een boom of een paal reed. Hij liet de beschadigde auto achter en ging lopend verder. Toen hij terugkwam, was de Shelby weg. Sommigen zeggen dat de politie de zwaar beschadigde auto heeft weggesleept en gesloopt. Anderen claimen dat de auto nauwelijks schade had, en is gestolen.

Morrison achter het stuur van zijn  GT500
Screenshot HWY: an American Pastoral / Youtube

Een ander verhaal vertelt dat Jim de Shelby bij het vliegveld van Los Angeles parkeerde toen hij naar Parijs vloog – de stad waar hij overleed. Omdat niemand de auto kwam ophalen, is de auto weggesleept. Daarna is hij bij een veiling verkocht. Een volgende eigenaar, onbekend met de geschiedenis van de auto, zou hem in de jaren ’80 total loss hebben gereden, waarna hij is gesloopt.

Anderen zeggen, dat Jim zelf de auto heeft opgehaald bij het vliegveld. Hij was immers niet dood. De geliefde Shelby zou samen met de intussen 77-jarige Jim ergens op een geheime plek zijn.

Jim Morrison
Screenshot HWY: an American Pastoral / Youtube

Waar is de Shelby van Jim Morrison?

Het is te makkelijk om te roepen dat de Shelby GT500 niet meer bestaat. Natuurlijk zijn we 50 jaar verder, maar de GT500 was en is een iconische auto, die niet zomaar bij een sloperij belandt.

Van de legendarische 1968 Ford Mustang uit de film Bullitt, van de beroemde achtervolging, werd ook jaren gedacht dat hij niet meer bestond. Tot hij in 2018 opdook, verstopt in een schuur. Het was wereldnieuws. Na restauratie werd hij verkocht voor 3,74 miljoen Dollar.

Na al die jaren zijn er nog genoeg mensen die hopen dat de Shelby GT500 van de legendarische Jim Morrison, zanger van the Doors, ergens opduikt. En daarbij misschien Jim zelf ook wel.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *