Matra Murena 2023

Ieder verhaal kent zijn kruispunten. Het moment waarin gekozen wordt voor pad A in plaats van pad B. In de automotive industrie is dat niet anders. Waar het in de jaren 70 ging om musclecars, staat de jaren 80 weer in het teken van de hot hatchback. Dankzij de hulp van A.I., gaan wij vandaag kijken naar een alternatief 2023. Een wereld waarin wel het andere pad is gekozen. We beginnen met een merk, dat in 2023 nog steeds zo innoverend is als in de jaren 70, AMC.

2023 AMC Pacer

AMC Pacer

Na het gigantische succes van de “brede kleine auto” in de jaren 70, is de American Motor Company van succes naar succes gegaan. De Amerikanen zijn gek op de bijzondere vorm en het lage verbruik. In 2023 maakt het meest iconische model van AMC een comeback als een elektrische hatchback.

AMC Pace

Onder de hippere naam AMC Pace, laat AMC zien dat sportiviteit net zo belangrijk is als verbruik. Het nieuwe model komt met twee motorvarianten, waarin de sterkste maar liefst 500 pk produceert dankzij twee elektromotoren. 0-100 is bereikt in 3,5 seconden en een WLTP bereik van 450 kilometer wordt gerealiseerd in de Single Engine Special. Het meest unieke aspect van de AMC Pace is toch wel het volledig glazen dak, dat deels scharniert aan de bovenzijde. Zo kunnen passagiers de deur openen, terwijl het glas automatisch lift voor extra ruimte.

Toch is het niet het enige bijzondere model dat een comeback maakt. Op de Paris Motorshow dit jaar brengt één van de grote vier Franse merken een bijzondere verrassing mee.

Matra Murena GT

Het Franse Matra, trots op haar Franse nationaliteit en historie, brengt een vierde generatie uit van de Matra Murena. Kenners herinneren wellicht nog de eerste generatie waar het allemaal mee begon. De unieke driezitter was een bescheiden succes en de grondlegger van het succes van de tweede generatie.

Matra Murena 1983

Maar liefst 3 jaar voordat Mazda met de MX-5 zou komen, wist Matra de Murena om te toveren tot een compacte sportauto voor iedereen. Het veelbelovend Japans model kreeg helaas nooit de kans kreeg om echt een succes te worden. Toch hield het na de derde generatie van de Murena ook op voor Matra en dachten wij er nooit meer één te zien, tot nu.

Alternatieve auto's Matra Murena 2023

Matra heeft besloten om de bijzondere situatie in de cockpit terug te brengen. De drie inzittende hebben opvallend veel ruimte naast elkaar. Een bijzonder aspect dat dankzij de elektrische aandrijving wederom mogelijk is. De volledig vlakke vloer geeft de middelste passagier voldoende ruimte om te genieten van het uitstekende chassis.

Bij Toyota zijn zij ook bezig met een vervolg op hun sportcoupe, de Toyota Celica. Toch is het daar heel ander gelopen dan bij de Matra Murena

Toyota Celica Cross

Toyota wist heeft met de Celica een historie op onverhard rijden. Het unieke profiel van de coupé in het WRC wist vele liefhebbers over te halen om er zelf één te kopen. Vandaag de dag is dezelfde onbeheersbare dwang voor het onverhard aanwezig in de Celica Cross. De coupé is flink gegroeid naar een Rugged Sports Coupe zoals Toyota het noemt. In vergelijking met de eerste generatie in 2002, is er dit keer voor een meer conservatieve richting gegaan.

Toyota RSC

Vier portieren geven voldoende ruimte voor vijf passagiers. Ondanks de aflopende daklijn hebben de achterste passagiers geen problemen met hoofdruimte. Zoals te verwachten, is vierwielaandrijving wederom aanwezig en dankzij een 2,0 liter turboblok is de power dat ook. Bijna 400 pk uit het kleine blok was tot 5 jaar geleden nog ongehoord. Maar dankzij het SAA systeem (secondary air antilag) Weet Toyota nu 10 jaar garantie te bieden op dit racemonster.

Alternatieve auto's Toyota Celica Cross

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *