VinFast Lux A2.0

Bij Dagelijksauto.nl voorzien we je van het beste autonieuws en de leukste autoverhalen. Hierbij schuwen wij onze eigen mening niet. De PR-afdelingen van de verschillende automerken respecteren dit – gelukkig maar! Berichten over VinFast uit Vietnam leren ons dat sommigen anders omgaan met een kritische autojournalist.

Kritiek op VinFast

De Vietnamese Youtuber Tran Van Hoang plaatste onlangs een interessante review van de VinFast Lux A2.0. Dit is een luxe sedan op basis van de oude BMW 5-serie die de Vietnamese autofabrikant VinFast bouwt. In de video klaagt Hoang over de kwaliteit van de Lux A2.0, blijkbaar zijn eigen auto.

VinFast Lux A2.0 achterkant
In de VinFast Lux A2.0 is wel een beetje BMW 5-serie te herkennen

Heel schokkend is het allemaal niet: Hoang benoemt in zijn video over de slechte afwerking van zijn auto, ongewenste geluiden bij het remmen en het feit dat een aantal reparaties niet onder garantie gerepareerd zijn. Met zo’n 450.000 volgers heeft GoGo TV, het kanaal van Hoang, een aardig bereik in Vietnam.

Dit is waarschijnlijk de reden dat de fabrikant VinFast direct korte metten maakte met Hoang en zijn video. Ondanks dat de video en zelfs het hele kanaal direct verwijderd werden, stuurde VinFast direct de politie af op Hoang. Vervolgens stuurde VinFast dit de wereld in met een officieel persbericht, ongetwijfeld om andere autojournalisten te waarschuwen.

Bekijk hier het originele filmpje, voor zolang deze nog online staat:

Tegenwicht

Blijkbaar maakte de kritische noot van Tran Van Hoang VinFast erg zenuwachtig. De autofabrikant, die pas in 2017 is opgericht, is druk bezig met het veroveren van de automarkt in Vietnam. Sterker nog, ze hebben grootste plannen: vanaf volgend jaar wil VinFast volledig elektrische auto’s gaan verkopen in Europa en de Verenigde Staten. Blijkbaar moet iedere bedreiging voor die plannen uit de weg worden geruimd.

Heel verstandig is het niet van VinFast om zo op te treden tegen een kritische autojournalist en dit zo publiekelijk bekend te maken. Er is nu heel veel extra aandacht voor het filmpje van Hoang. Ondanks dat het originele filmpje niet meer online staat, duikt het ondertussen op meerdere plaatsen weer op. Ook internationale media springen nu op het verhaal – en dit is ongetwijfeld niet de manier waarop VinFast de wereldwijde introductie had gezien.

VinFast VF33
Met de elektrische VF33 hoopt VinFast de wereld te veroveren

We weten niet of de politie ook actie heeft ondernomen na de aangifte van VinFast. Hopelijk overtuigt de negatieve aandacht VinFast dat het beter is om naar klanten te luisteren in plaats van politie op ze af te sturen. Autojournalisten zoals Hoang zijn hard nodig om klanten van informatie te voorzien en tegenwicht te bieden tegen de lovende berichten van de PR-afdelingen. Het blijft lastig voor autofabrikanten: net zoals VinFast nu hebben in het verleden bijvoorbeeld Ferrari en Tesla al laten zien dat ze niet goed tegen kritiek kunnen.

Toch gaan wij bij Dagelijksauto.nl ook gewoon door met het verkondigen van onze mening bij onze rijtesten en in onze Youtube-video’s. We houden het graag positief maar minpuntjes zullen we zeker benoemen. Standaard zijn de zwakke punten een onderdeel van de rijtest. U bent immers op zoek naar eerlijke, objectieve informatie over auto’s.

Als u me nu wil excuseren, ik moet even de deur opendoen. Er staat politie voor de deur.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *