Gillet Vertigo

Velen verhalen raken verloren in de historie van de auto. Gebeurtenissen die overschaduwd worden door andere verhalen, of simpelweg zijn vergeten na verloop van tijd. Vandaag nemen we een kijkje naar het moment dat een auto uit België de snelst accelererende auto ter wereld was.

3.266 seconden

Dat is alles wat er nodig was voor de Gillet Vertigo om 100 km/u te bereiken in 1994. Hiermee wordt het exotische merk uit België officieel een recordhouder. De snelst accelererende tweewiel-aangedreven auto volgens het Guiness Book of World Records. Maar hoe komt het dat een onbekend merk uit België opeens een snelheidsrecord heeft? Om daar achter te komen moeten we enkele decennia terug.

Bijzondere koplampen op de Gillet Vertigo
Bijzondere koplampen op de Gillet Vertigo

Tony Gillet

Het merk Gillet is opgezet door ingenieur en coureur Tony Gillet. Met zijn rijkunsten is hij in 1979 en 1980 de hillclimb kampioen van België. In 1982 besluit Gillet dat hij de auto-industrie wil gaan bestormen als importeur van het Nederlandse Donkervoort. De auto’s van Donkervoort zouden Gillet inspireren dat pk niet alles betekend. Zoals Colin Chapman van Lotus voor hem is het een kwestie van ‘Simplify and add lightness’. In 1991 besluit Gillet om zijn eigen automerk op te zetten in Gembloux met als doelstelling om de auto zo licht mogelijk te houden.

Gillet Vertigo

De naam van Tony Gillet’s eerste prototype en productieauto wordt gekozen door zijn dochter Sophie. Geïnspireerd door de grote regisseur Alfred Hitchcock komt zij met de naam Vertigo. In 1992 wordt de Vertigo officieel gepresenteerd op de autosalon van Brussel. Met zijn koolstofvezel chassis van slechts 58 kilogram, weegt de Gillet Vertigo slechts 853kg. Dat Gillet ook een goed oog heeft voor motoren blijkt ook te kloppen. Want er wordt gekozen om de legendarische 3 liter V6 Busso motor van Alfa Romeo te gebruiken. De auto heeft een unieke vormgeving, die nog het meest lijkt op een kruising tussen de dan pas geïntroduceerde Dodge Viper en een Donkervoort.

Gillet Vertigo in 1994
Gillet Vertigo in 1994

Snelst accelererende auto ter wereld

Nadat het Alfa Romeo blok flink is aangepast naar de hoge wensen van Gillet. Wordt er in 1994 een recordpoging gedaan om de snelst accelererende auto ter wereld te worden. Bugatti heeft op dat moment met de EB110 een 0-100 tijd van slechts 3.46 seconden. Gillet kan met zijn zeer lichte Vertigo geen groter contrast maken dan met de zware vierwielaangedreven EB110. De gedachten om sneller te zijn dan deze gecompliceerde machine betekend alles voor Tony Gillet. Het lijkt een onbegonnen zaak, maar toch gelooft Gillet erin dat zijn auto sneller accelereert vanwege het lage gewicht.

Na een dappere poging blijkt de Gillet Vertigo met een tijd van 3.266 seconden maar liefst 0.2 seconden sneller te accelereren naar de 100 km/h dan de Bugatti! Dat is genoeg om in 1994 officieel het Guiness Book of World records in te gaan als de snelst accelererende auto ter wereld.

Het vervolg van de Vertigo

De Gillet Vertigo blijkt uitermate geschikt om mee te gaan racen. Er wordt besloten om me te doen aan het FIA GT kampioenschap met de Gillet Vertigo Streiff. Dat is een vervolgmodel dat de naam heeft gekregen van de voormalige formule 1 coureur Philippe Streiff.

Om deel te kunnen nemen valt de Vertigo Streif in de G2 klasse van het Fia GT. Welke speciaal is ontwikkeld voor niet gehomologeerde straatauto’s. De Gillet Vertigo Streiff blijkt zeer succesvol te zijn en wordt in 2006, 2007 en 2008 kampioen in deze klasse. Wat echter achterwegen gelaten wordt op de website, is dat de Vertigo de enige auto is in deze klasse. Het maakt echter wel, een geweldig geluid.

Wat brengt de toekomst?

De Vertigo heeft bewezen dat de filosofie van weinig gewicht en kwaliteit nog steeds indrukwekkende prestaties kan opleveren. Zijn record is inmiddels verbroken, maar het model is vereeuwigd in het spel Gran Turismo. Het model heeft verschillende facelifts gehad en komt tegenwoordig met het 4 liter V8 blok van het eveneens Italiaanse Maserati. De Gillet Vertigo is een model die je mooi vind of lelijk, er is geen tussenweg. Dat Tony Gillet hier niet om wakker ligt is inmiddels duidelijk. Zijn levensmotto is immers niet voor niks; “Je dis, Je fais” oftewel “Ik doe wat ik zeg”.

Gillet Vertigo 2020
Gillet Vertigo 2020

Bron: https://gilletvertigo.com/