Audi Elaine Concept 2017

Vlak voordat IAA Frankfurt (14 t/m 24 september 2017) begint, heeft Audi een tweede studiemodel getoond: de Elaine Concept. Net als de Aicon Concept, beschikt hij over tal van autonome rijfuncties. 

Rijdt meer zelfstandig dan Audi A8

De autonome mogelijkheden van een zelfrijdende auto wordt altijd uitgedrukt in levels. De Elaine Concept bereikt level 4, oftewel: hij rijdt geheel autonoom, maar de berijder kan de besturing altijd overnemen.

Het studiemodel beschikt over dezelfde AI Traffic Jam Pilot als de nieuwe Audi A8, alleen heeft ‘ie in de Elaine Concept meer functies. Zo kan hij bijvoorbeeld bij snelheden van 60 tot 130 km/h zelfstandig rijden, waaronder inhalen en invoegen. De A8 is hier (nog) niet in staat.

Draadloos oplaadbare accu’s

Audi’s Elaine Concept telt in totaal drie elektromotoren: één op de vooras, twee op de achteras. Het quattro-vierwielaandrijvingssysteem verdeelt het vermogen (435 pk) over alle wielen. In het geval van een powerboost, leveren de elektrokrachtbronnen 503 pk. De acceleratie van 0-100 km/h duurt 4,5 sec.

Dankzij een groot batterijpakket van 95 kWh, rijdt de Elaine Concept 550 kilometer op één acculading. Bovendien is draadloos opladen mogelijk.

Slimme technologie

Audi zou zichzelf niet zijn, wanneer de Elaine Concept niet over slimme technologie beschikt. De concept-car herkent bijvoorbeeld AI-zones. Dit zijn gebieden, waar de auto volledig voor zichzelf zorgt: van inparkeren tot het opladen van de accu’s. Zelfs een bezoek aan de wasstraat voert de Elaine Concept d.m.v. AI-zones zelfstandig uit.

Daarnaast is het studiemodel voorzien van PIA, een persoonlijke assistent die routinehandelingen voor zijn rekening neemt. Tot slot controleert Audi Fit Driver de bestuurder op gezondheid en vermoeidheid. Indien nodig past het systeem de airconditioning aan of wordt de stoelmassage geactiveerd.

Categorieën