tesla model x ev verkiezing

De elektrische auto wint elk jaar flink aan populariteit. De afgelopen jaren werden de EV’s geholpen door de 4% bijtelling. De overheid gaf namelijk 18% korting op het algemene bijtellingstarief van 22%. Voor 2019 is dat niet helemaal meer het geval. De overheid geeft nog steeds 4% bijtelling aan EV’s, maar dan alleen nog maar voor de eerste € 50.000,- van de aanschafprijs. Boven de € 50.000,- betaal je 22% bijtelling.

Deze bijtellings-versobering zal de verkoop en interesse voor EV’s niet verminderen. Er komen namelijk veel nieuwe EV’s de aankomende jaren op de markt. Daarop inspelend hebben VZR (Vereniging Zakelijke Rijders), AutoWeek en Eneco eMobility de handen ineengeslagen en de EV van het Jaar verkiezing opgetuigd.

Het uitgangspunt van de eerste EV van het Jaar verkiezing is om duidelijkheid te bieden wat nu de meest complete, beste, aantrekkelijkste etc. EV van het Jaar is. Er zijn namelijk veel EV’s beschikbaar (ongeveer 25 modellen), maar ten opzichte van elkaar verschillen ze enorm op bijvoorbeeld Range, Prijs, Praktische Bruikbaarheid en Laadsnelheid. En vooral dit laatste criteria wordt steeds belangrijker.

In dat kader is het goed dat de verkiezing gezamenlijk door verschillende partijen georganiseerd wordt. Dit zijn Eneco eMobility, AutoWeek en VZR. Zijn bundelen hun specialismes om tot een oordeel te komen. Eneco kan bijvoorbeeld veel zeggen over de Laadsnelheid.

Na beoordeling van alle criteria is er één winnaar uit de bus gekomen. Dat is de Tesla Model X. Aan de ene kant verraste dit ons wel, maar toch ook weer niet. Het is namelijk een model die al enkele jaren op de markt is en ook de duurste EV is. Maar Tesla laat zien dat zij hun kennis op elektrificatie goed inzetten. De Tesla Model X scoort vooral punten bij de onderdelen Range en Laadsnelheid.

De Tesla Model X had bij ons ook altijd wel een streepje voor na onze rijtest

Deze verkiezing is nu dus de eerste keer gehouden en zal een jaarlijks vervolg krijgen, waarbij deze verkiezing elk jaar belangrijker wordt. Tegen 2030 mogen er namelijk alleen nog maar elektrische auto’s verkocht worden…

Fotografie uitreiking: Maureen van Dijk

Categorieën