Tesla fleet photo

Afgelopen nacht begon de jaarlijkse aandeelhoudervergadering van Tesla, opgevolgd door het langverwachte event Battery Day 2020. De voorstelling werd al sinds april uitgesteld, maar nu was toch het moment van de waarheid aangebroken. Tijdens Battery Day 2020 heeft Elon Musk verschillende technologieën aangekondigd, die de positie van Tesla moeten gaan versterken. Wat Elon Musk precies heeft aangekondigd lees je hieronder.

“Om de transitie naar duurzame mobiliteit te laten slagen, moeten we meer betaalbare elektrische auto’s en energie opslag produceren terwijl we sneller fabrieken bouwen tegen veel lagere investeringen. “

Van links naar rechts: Tesla Model S, Model X, Model 3, Model Y.

Batterij en productie technologie

De gestelde doelen zijn duidelijk, prijs per kWh moet drastisch omlaag en focussen op de productie van batterijen en energie. In de periode 2008 tot 2017 heeft Tesla 50% meer energie geproduceerd en wil deze trend doorzetten. Door de productieprocessen van batterij fabrieken te optimaliseren wil Tesla opschalen van gigawatt-uur naar terawatt-uur. Van 100 gigawatt-uur in 2022 tot wel drie terawatt-uur in 2030. Even voor je beeldvorming: 1 terawatt-uur staat gelijk aan 1000 gigawatt-uur, 1 gigawatt-uur staat gelijk aan 1000 megawatt-uur en 1 megawatt-uur staat weer gelijk aan 1000 kilowatt-uur.

Tesla Supercharger
Tesla Supercharger

Om de prijs per kilowatt-uur te halveren, is Tesla druk bezig met het ontwikkelen van batterijen fabrieken en hun voertuigen. Door onderzoek te doen naar het gebruik van nieuwe materialen en het optimaliseren van de productieprocessen wil het bedrijf de gestelde doelstelling gaan realiseren. Neem een voorbeeld aan de ontwikkeling van grotere cilinders die, ondanks hun grotere formaat, meer energie per kg leveren dan de kleinere cilinders. Door andere materialen te gebruiken hoopt Tesla de gevoeligheid van de grotere cellen te beperken, om zo betere prestaties te kunnen leveren. De cilinders, ook wel cellen genoemd, vormen het batterijpakket.

Tesla Semi Truck
Tesla Semi, de volledig elektrische vrachtwagen van Tesla.

Productie omhoog, fabrieken omlaag

Een van de speerpunten van Battery Day 2020 is om het gebruiksoppervlakte van de fabrieken in de toekomst te beperken, maar ondertussen meer energie te produceren. Door de huidige productielijn stap voor stap opnieuw te ontwerpen wil het de energieproductie van een fabriek met hetzelfde oppervlakte vijf tot tien keer vergroten in de toekomst. Tesla focust op marktleider batterijenproductie voor langdurige concurrentie om zijn marktpositie te versterken.

De bouw van de Gigafactory 1.

$25.000 Tesla en Model S met 1100pk.

Battery Day ging niet alleen maar over batterijen, maar ook over de modellen die (de komende jaren) de markt moeten gaan veroveren. Tesla komt van ver en wil zijn voorsprong behouden. Zo wil Elon Musk een compacte, volledig elektrische en autonome auto produceren met een prijskaart van 25.000$. Wanneer we deze mogen verwachten is nog niet bekend. Wat we wel weten is dat per direct de Tesla Model S Plaid besteld kan worden. Deze extreem snelle uitvoering van de Model S heeft 1100pk en accelereert van 0-100km/u in minder dan twee seconden. Naar verwachting krijg je hem 2021 geleverd.

winter
Categorieën