Seat Arona 2017

Seat heeft vanavond in Barcelona zijn nieuwe cross-over gepresenteerd: de Arona. Deze compacte SUV is gebaseerd op de recent onthulde Ibiza. Het publieksdebuut vindt plaats tijdens IAA Frankfurt, dat van 14 t/m 24 september 2017 duurt.

68 kleurencombinaties mogelijk

De Arona staat op het nieuwe MQB A0-platform, waar de Ibiza ook gebruik van maakt. Met een lengteafmeting van 4,14 meter, is hij 7,9 cm langer dan het laatstgenoemde model. Tevens is de Seat Arona hoger (+9,9 cm) en profiteert ‘ie van meer bodemvrijheid (+1,5 cm). Daarnaast biedt de nieuweling beduidend meer hoofdruimte vóór (+3,7 cm) en achter (+3,3 cm). De bagageruimte bedraagt 400 liter.

Seat zet de Arona in de markt als speelse cross-over. Dit is te merken aan de personaliseringsmogelijkheden. Er zijn namelijk in totaal 68 kleurencombinaties mogelijk. Zo kan men kiezen uit diverse exterieurkleuren, zoals de nieuwe lakkleur Eclipse Orange (zie onderstaande foto’s).

Vertrouwd interieur

De nieuwe Ibiza deelt zijn technische basis met de Arona, en dat is ook zichtbaar aan het interieur. We zien o.a. hoekig gevormde ventilatieroosters, een 8 inch touchscreen en ook de bedieningsknoppen komen bekend voor. Ook is er specifiek kleurgebruik mogelijk: zo kan de hemelbekleding in een andere kleur worden uitgevoerd dan de stijlen.

Uiteraard ontbreken in de Arona de nodige assistentiesystemen niet. Front Assist, Hill-Hold Control en vermoeidheidsherkenning zijn standaard aanwezig. Op de optielijst vinden we o.a. adaptieve cruise control, Rear Traffic Alert en dodehoekdetectie.

Arona op benzine, diesel én aardgas

De Arona rijdt op zowel benzine als diesel, maar vanaf medio 2018 ook op aardgas (1.0 liter TGI, 90 pk). Vanaf de marktlancering eind dit jaar laat Seat de klant kiezen uit twee benzinemotoren en twee dieselversies. Het motorpalet start bij de 95 pk sterke 1.0 liter TSI-benzinekrachtbron, die standaard wordt gekoppeld aan een manuele vijfbak. Voor degene die een DSG-automaat of handbediende zesbak wenst, is er ook een 115 pk-versie. Deze motorvariant is enkel te combineren met de FR-uitvoering.

Daarnaast is de Arona bestelbaar met een 95 of 115 pk sterke 1.6 liter TDI-dieselmotor. De eerstgenoemde versie is voorzien van een handgeschakelde vijfbak, terwijl een zeventraps DSG-automaat optioneel is. De 115 pk-variant heeft een manuele zesbak.

Categorieën