Verkeersboete CJIB

Het overkwam een fietsenhandelaar in Utrecht. Een scanauto slingerde hem zonder pardon op de bon toen hij op een betaalde parkeerplaats stond om te laden en lossen. Maar mag dat eigenlijk wel; bekeurd worden als je stilstaat om te laden en lossen? Nick Voorbach van Verkeersboete.nl weet raad.

Laden en lossen

Veel mensen weten het niet, maar bij in- en uitstappen en laden en lossen, ben je geen parkeerbelasting verschuldigd. Met de komst van scanauto’s is het echter een stuk lastiger geworden om te bewijzen dat je op het moment van de waarneming nog bezig was met betalen. Dat kan alleen door achteraf bezwaar in te dienen, met het bonnetje uit de parkeerautomaat als bewijsmateriaal. Je zou bij laden en lossen geen parkeerbon moeten ontvangen; dat is immers gewoon toegestaan, ook op betaalde parkeerplaatsen. Als je bezig bent met laden en lossen, dan is dat vaak wel duidelijk op de foto’s die de scanauto maakt. Alle scanauto-casussen moeten achteraf worden gecontroleerd, om er zeker van te zijn dat de beschuldiging klopt. Maar het komt nog vaak voor dat er onterechte boetes doorheen slippen.

City Skyline, Utrecht Centraal, stad, hijskraan, flatgebouwen
De gemeente Utrecht verdient tonnen met parkeerbonnen

Fout van de gemeente

Kosteloos laden en lossen op een parkeerplaats is dus toegestaan. Toch ontving de fietsenhandelaar in deze casus een parkeerbon op zijn mat. Vervolgens ging alles mis, wat maar mis kan gaan. De gemeente is namelijk verplicht om nacontrole te doen bij boetes die met behulp van een scanauto uitgedeeld zijn. De fietsenhandelaar had de laadklep en het raam van zijn portier duidelijk open staan. Dat zijn zaken die wijzen op laadactiviteiten, wat bewijst dat hij daarmee bezig was. De verplichte nacontrole van de gemeente is nooit uitgevoerd. Als je in je achterhoofd houdt dat er sprake is van jaarlijks 400.000 naheffingsaanslagen in de gemeente Utrecht, hoeveel ‘foutjes’ zouden daar dan tussen zitten?

Gratis boete aanvechten

Heb jij een parkeerbon gekregen terwijl je aan het laden en lossen was? Of ben je voor iets anders beboet, waarbij de geldigheid twijfelachtig is? Op verkeersboete.nl kun je gratis boetes indienen, om je te helpen met bezwaar maken. Je doet dat door je gegevens en boetegegevens in te vullen en te verzenden. Een gespecialiseerd team gaat vervolgens aan de slag met die gegevens, met als doel om (een deel van) het boetebedrag terug te krijgen.

Het bedrag wat eventueel teruggestort wordt, verdwijnt niet in de zakken van Verkeersboete.nl. Teruggestort geld komt altijd weer terecht op de rekening van degene die de boete gekregen heeft. Verkeersboete.nl verdient alleen geld met vergoedingen van de overheid. Uiteindelijk speel je als beschuldigde dus altijd quitte, wanneer de boete onterecht uitgedeeld was. Zo kon ook de fietsenhandelaar zijn onterecht uitgeschreven parkeerbon verscheuren.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *