Het is heel handig dat auto’s tegenwoordig altijd verbonden zijn. Fabrikanten kunnen zo belangrijke updates direct uitvoeren via OTA: over-the-air updates. Heel handig, want zo heb je altijd de nieuwste software. Een recent aangekondigde update bij Rivian laat zien dat er ook een minder leuke kant aan zit: je hebt geen keuze meer.

Als echte autoliefhebber vind je het belangrijk dat jouw auto helemaal naar jouw smaak is. Tegenwoordig kun je het interieur van je auto helemaal naar wens maken, en dat doe je dan ook. Je kiest de mooiste kleur voor de interieurverlichting en misschien zet je zelfs de roosters van de ventilatie precies goed. Ook het scherm is belangrijk: dat laat precies zien wat jij wil zien en precies op de manier dat jij dat wil.

Grafische weergave

Dat zullen ook trotse eigenaren van auto’s van Rivian gedaan hebben. Deze opvallende elektrische auto’s zijn vooralsnog alleen in Amerika te koop, maar daar gaan ze als warme broodjes over de toonbank. De pick-ups en SUVs met hun eigenwijze styling kent vele liefhebbers. Eigenaren die net als jij en ik hun auto precies zo hebben ingesteld zoals ze dat willen.

Rivian R1T

Maar dat blijkt tevergeefs. Rivian kondigde voor modeljaar 2025 een update aan van de populaire R1T en R1S. Deze verandert flink wat aan het multimediasysteem. Een geheel nieuwe grafische interface, die de nieuwe modellen al hadden, komt via een over-the-air update ook naar alle oudere exemplaren. Deze update is geheel gratis voor elke Rivian, maar ook verplicht.

Met de update van het multimediasysteem worden alle grafische weergaven veranderd. De eerste modellen van Rivian toonden foto-achtige afbeeldingen van de auto, zoals zoveel merken. Deze worden vervangen door leuke afbeeldingen die erg doen denken aan stripverhalen. De nieuwe stijl past heel goed bij het speelse imago van Rivian.

De nieuwe grafische weergave van Rivian

Geen keuze

En dat is maar goed ook. Want je hebt geen keuze. Er is geen optie om de oude weergave te behouden: die verdwijnt gewoon. Het multimediasysteem in je Rivian ziet er na de update heel anders uit dan toen je hem kocht. Dit geeft een probleem weer met over-the-air updates: de fabrikant kan veranderen wat hij wil, zonder dat jij daar iets aan kan doen. Bepaalde elementen die jou overtuigde om de auto te kopen, kan de fabrikant veranderen of weghalen.

Bij je telefoon is het al bloedirritant als al je instellingen na een update ineens allemaal anders staan. Maar ja, bij een telefoon draait alles om software, dus dat is te verwachten. Maar in jouw eigen auto? Voor veel autoliefhebbers is de auto een verlengstuk van de eigen persoonlijkheid, een visitekaartje. Dankzij over-the-air updates ben je hiermee toch overgeleverd aan de nukken van de fabrikant, die jouw favoriete instellingen zo overhoop kan halen.

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *