Met de komst van de scanauto, één van de nieuwere verkeerswapens van de politie, stijgt het aantal (onterechte) parkeerboetes significant. Deze politievoertuigen, uitgerust met ‘slimme’ camera’s, schrijven nog wel eens automatisch onterechte bekeuringen uit. Dit meldt NOS op basis van ingewilligde bezwaarschriften die zij hebben opgevraagd bij vier grote steden.

Bezwaar aantekenen heeft nut!

De scanauto’s van parkeerbeheer rijden alweer een tijdje rond op de Nederlandse wegen. Iedereen heeft ze wel eens zien rijden, een auto met politiestrepen met een hele grote camera op het dak. De camera kijkt alle kanten op, scant en controleert de kentekens van geparkeerde auto’s om te contoleren of er betaald wordt en schrijft direct een boete uit als dat niet het geval is. De computer heeft echter niet altijd gelijk, vaak genoeg zijn de boetes onterecht. 

Vooral in Utrecht en Rotterdam kan bezwaar aantekenen lonen: driekwart van de aangevochten boetes bleken onterecht uitgedeeld te zijn in 2019. In Den Haag was het dat jaar ruim een derde. Ook in Amsterdam wordt een groot deel van de bewaren gegrond verklaard: 551.150 uitgedeelde boetes in 2019, waartegen 70.513 keer bezwaar is aangetekend. 46.662 van hen kregen gelijk en ontliepen de boete.

Een scanauto aan de grachten in Amsterdam.

Waarom worden zoveel overbodige boetes uitgeschreven?

Hoe kan het dat er overbodige boetes worden uitgedeeld? Dat komt in diverse situaties voor. Iemand die naar de parkeerautomaat loopt om te betalen, bijvoorbeeld, wordt gescand. Of in het geval van laden en lossen. Een goede kennis van mij is huisarts en heeft meerdere boetes gekregen terwijl ze voor een spoedgeval op de stoep stond geparkeerd. Een huisarts heeft een apart bewijs (de esculaap) dat onder de voorruit gelegd moet worden als aanduiding dat de huisarts dienst heeft. De scanauto registreert dat natuurlijk niet, met alle bureaucratische rompslomp van bezwaar maken tot gevolg.

De gemeente Amsterdam zegt het volgende naar aanleiding van de vele onterechte boetes: ‘vaak gaat het om zaken waar de parkeerder wel heeft betaald, maar daarbij zelf de fout heeft gemaakt. Een typefout bij het invoeren van het kenteken, een verkeerde locatie of iemand die net één straat buiten zijn vergunningsgebied heeft geparkeerd. In dergelijke gevallen worden bezwaren, als het om een eerste vergissing gaat, toegewezen.”

Een foto zegt niet alles

Op elke foto gemaakt door de scanauto wordt nog een nacontrole gedaan. Pas na deze controle worden de parkeerboetes uitgeschreven. Maar ja, een foto zegt niet alles. Het is nog maar net de vraag of iemand net parkeert en nog naast de auto staat. Ook tijdens laden en lossen is op de foto niet altijd te zien dat er mensen mee bezig zijn. Net als de huisarts op spoedbezoek!

Het is dus altijd slim om bezwaar in te dienen. Als het duidelijk is dat het je eigen schuld is, dan is dat pech. Maar stel, je kunt bewijzen dat je hebt betaald een minuutje nadat de scanauto langsreed, aan de hand van een bonnetje, een bankafschrift of via de parkeerapp, of dat om een andere reden (nog) niet betaald had, is bezwaar maken een aanrader! 

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *