Kia introduceert de EV3, een volledig elektrische cross-over die zich in een belangrijk segment van de markt begeeft. Dit model is ontworpen als een échte elektrische auto, in tegenstelling tot de e-Niro die is afgeleid van een bestaand model. De EV3 biedt indrukwekkende specificaties zoals een rijbereik tot 600 km en een vermogen van 204 pk. Er komt ook een GT-versie van de EV3, die wordt ongetwijfeld lachen.

Ontwerp en Technologie

De Kia EV3 is ontworpen volgens Kia’s Opposites United-designtaal. Hieronder vallen onder andere de ‘Star Map’-lichten voor en achter. Het uiterlijk vertoont overeenkomsten met de grotere EV9, vooral aan de voorkant. De achterkant van de EV3 is echter uniek met een kleinere en plattere achterruit. De EV3 meet 4,3 meter in lengte, wat hem even groot maakt als de Peugeot e-2008 en iets kleiner dan de Kia Niro EV.

Binnenin biedt de EV3 een minimalistisch interieur met veel technologie. Het dashboard bestaat uit drie beeldschermen: een 12,3-inch digitaal instrumentarium, een 5,3-inch scherm voor klimaatregeling, en een 12,3-inch infotainmentscherm. Daarnaast is een 12,3-inch head-up display optioneel. Fysieke knoppen zijn beperkt, maar er zijn sneltoetsen en een volumeregelaar op het dashboard, evenals bedieningselementen op het stuurwiel.

Functionaliteit en Innovatie

Een opvallende eigenschap van de EV3 is het ’tafeltje’ dat uit de middenarmsteun tevoorschijn komt, ideaal voor werk tijdens het opladen van de auto. Verder is de EV3 de eerste Kia met ChatGPT-integratie, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor spraakgestuurde interactie en entertainment tijdens het rijden. Services zoals YouTube en Netflix worden ook beschikbaar via abonnementsbasis en over-the-air updates.

De EV3 biedt voldoende ruimte met een wielbasis van 2,68 meter, een breedte van 1,85 meter, en een hoogte van 1,56 meter. De bagageruimte bedraagt 460 liter met de achterbank omhoog en 1.250 liter wanneer deze neergeklapt is. Onder de motorkap bevindt zich een ‘frunk’ van 25 liter voor extra opslag.

Prestaties en Oplaadmogelijkheden

De EV3 is beschikbaar met twee batterijopties: een 58,3 kWh en een 81,4 kWh accupakket. De kleinere batterij biedt een rijbereik van ongeveer 410 km, terwijl de grotere batterij tot 600 km kan halen. Beide batterijen drijven een enkele 204 pk sterke elektromotor aan die de voorwielen aandrijft. De oplaadtijden variëren, waarbij de grotere batterij met 128 kW en de kleinere met 102 kW kan worden opgeladen. In ongeveer een half uur kan de batterij van 10 tot 80 procent worden opgeladen. De AC-laadcapaciteit is momenteel 11 kW, met een upgrade naar 22 kW gepland voor 2026.

De EV3 introduceert V2G (vehicle-to-grid) en V2H (vehicle-to-home) laadmogelijkheden, waarmee de auto stroom kan terugleveren aan het elektriciteitsnet of een huis van stroom kan voorzien. V2L (vehicle-to-load) functionaliteit maakt het mogelijk om elektrische apparaten rechtstreeks op de auto aan te sluiten.

Concurrentie

De EV3 zal naast de Niro EV in de showroom staan, maar is bedoeld voor een andere, minder conservatieve en jongere doelgroep. Kia verwacht dat de EV3 een aanvulling zal zijn op het bestaande aanbod zonder directe interne concurrentie te veroorzaken. De prijs van de EV3 is nog niet bekend, maar Kia mikt op een internationale vanafprijs van ongeveer €33.000. De EV3 wordt in het laatste kwartaal van het jaar verwacht op de markt.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *