Met de Dakar rally in aantocht, waarbij Audi wederom meedoet, is het uiteraard tijd voor een flinke PR stunt. Daarom komt het Duitse merk nu met de Audi Q8 e-tron Dakar! Gebasseerd op de reguliere Audi Q8 55 e-tron quattro, maar wel met wat interessante extra’s!

Specificaties Audi Q8 e-tron Dakar

In de praktijk komt dit neer op het accupakket van 106 kWh. Dit moet volgens de WLTP normering goed zijn voor een bereik van 487 kilometer. Uiteraard een addertje onder het gras, dit is namelijk op de zomerbandjes en zonder de dakdragers. De batterij is gekoppeld aan twee elektromotoren die samen 408 pk leveren en een flinke 664 Nm koppel. De standaardsprint naar de 100 km/uur kan daarmee in 5.8 seconden (uiteraard enkel op de zomerbandjes). De topsnelheid is begrenst op een acceptabele 200 kilometer per uur.

Dakar specificaties

Uiteraard zijn er ook de nodige aanpassingen gemaakt. Als eerste vallen de General Grabber AT3 off-road banden op. Deze banden zijn nog wel straatlegaal, maar volgens Audi toch goed genoeg voor het lichtere off-road werk. Daarnaast heeft de Q8 e-tron Dakar 31 millimeter meer grondspeling, waardoor het nu mogelijk is om 30 centimeter water zonder problemen te doorkuisen. Daarnaast kan de Dakar editie een hellingshoek aan van 19 graden. Al met al dus geen die-hard off-road specificaties, maar wel voldoende om van de zomer op de camping mee te kunnen pochen.
Om de range te vergroten, maar ook meer stabiliteit te bieden, past de rijhoogte zich automatisch aan op hogere snelheden. Zo zakt deze met 15 millimeter bij 85 kilometer per uur, 17 millimeter bij 100 kilometer per uur en nog eens 13 millimeter bij 120 kilometer per uur. Wat eveneens bijdraagt aan meer stabiliteit het feit dat de auto aan de voorzijde iets lager staat dan aan de achterzijde.

Dakar Goodies

Naast andere specificaties zijn er uiteraard meer aanpassingen aan de Audi Q8 e-tron Dakar. Zo is deze variant enkel beschikbaar in de kleuren Siam Beige, Mythos Black en Magnetic Grey. De grille heeft daarbij altijd dezelfde kleur als de gekozen kleur. Getint glas voor de achterste ramen is eveneens standaard. Optioneel kan er gekozen worden voor een stickerpakket dat geïnspireerd is op de RS Q e-tron kleuren. Het S-line interieur is eveneena standaard. In het menu is er nu een nieuwe optie, die de hellingshoek van de auto weergeeft. Eveneens zijn er in het menu nieuwe animaties en achtergronden zichtbaar, speciaal voor de Dakar editie.
Verder valt aan de buitenzijde natuurlijk op dat de Audi Q8 e-tron Dakar een flink bagagerek op het dak heeft. Goed nieuws: Dit is standaard! Wel kan het maar een teleurstellende 40 kilogram aan spulletjes aan. Bij bestelling kan er daarnaast gekozen worden uit acht verschillende bandentypes. Standaard komt de Dakar echter met de General Grabber AT3 off-road banden. Niet per se nodig, wel leuk natuurlijk. En dus altijd handig voor op de modderige camping, want veel verder zullen de meesten niet gaan met hun Audi Q8 e-tron Dakar.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *