Milltek Tesla Model 3

Een veelgehoorde klacht over elektrische auto’s is het gebrek aan geluid. We hebben het dan niet alleen over het gevaar dat fluisterstille elektrische auto’s vormen voor voetgangers en fietsers. Nee, we hebben het ook over de beleving van degene die het gaspedaal bedient.

Veel autoliefhebbers kunnen moeilijk wennen aan elektrische auto’s. Natuurlijk, de acceleratie is fenomenaal, maar toch missen veel mensen iets. Trap het pedaal in en je gaat wel sneller, maar je mist de terugkoppeling zoals in een auto met een verbrandingsmotor. Geen aanzwellend geluid als je sneller gaat, een geluid dat direct gekoppeld is aan de stand van je voet.

Er zijn wel elektrische auto’s die op lage snelheden een soort zoem-geluiden produceren (zoals de door ons geteste Renault Zoe) maar dit was toch ook niet alles. Betekent de komst van de elektrische auto’s het einde van het motorgeluid waar de haren op je armen van rechtovereind gaan staan?

Niet als het aan uitlaatspecialist Milltek ligt! Zij brengen het motorgeluid naar de elektrische auto. En niet zomaar een elektrische auto: naar de Tesla Model 3.

Milltek Tesla Model 3

Sound generator

De Tesla Model 3 Performance van Milltek is sowieso al een blikvanger van formaat. Volledig in grijs gewrapped, met een volledige bodykit van koolstofvezel (spoiler, sideskirts, inzetstukken in de voor- en achterbumper) en dikke Vossen velgen met felrode remklauwen erachter: deze Tesla is duidelijk anders dan alle andere Tesla’s.  Toch is zijn opvallendste aanpassing niet zichtbaar. Wel hoorbaar!

Speciaal voor Tesla’s heeft Milltek de Sport Active Sound Generator ontwikkeld. Dit uitlaatsysteem is direct gekoppeld aan de computers aan boord en reageert direct op het indrukken van het gaspedaal. Hij kan zelfs stationair lopen! Je bedient hem met een app op je smartphone maar je kunt het geluid ook aan of uit zetten via het touchscreen in de auto zelf.

In de app kun je kiezen welk geluid je Tesla moet maken. Je kunt kiezen uit een keur van motorgeluiden, van een V8 tot een V12 uit een Lamborghini. Nieuwe geluiden zijn in de maak: niet alleen klassieke motorgeluiden maar ook elektrische zoemgeluiden en zelfs de geluiden van Star Trek. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Milltek Tesla Model 3

Ouderwets rijgevoel

Het klinkt als een leuke gadget, maar toch zit er meer achter dan je denkt. De rijervaring in een elektrische auto’s is heel anders dan in andere auto’s: de acceleratie gaat geruisloos en het enige dat je hoort is het geruis van de banden op de weg en het gesuis van de wind. Dit is heel anders dan in een auto met een verbrandingsmotor, waar het constante geluid van de motor constant de ondertoon vormt en je de snelheid kunt horen.

Met de Sound Generator komt dit oude gevoel weer terug. Alle oneffenheden in de weg die je normaal zou horen in een muisstille elektrische auto hoor je niet meer door het gegenereerde motorgeluid. Het heeft iets kalmerends, iets geruststellends. Het maakt van de Tesla meer een auto zoals iedereen die kent. De Tesla wordt een auto als elke andere.

Dit gevoel wordt versterkt omdat het geluid van achteren komt: van onder de bumper. Het geluid komt niet uit de speakers van de auto maar vanuit de plaats waar bij andere auto’s de uitlaat zit. Het geluid komt van buiten en is dus voor iedereen hoorbaar. Je kunt het geluidsniveau opvoeren tot 98dB: dat is een flinke pot herrie!

Sportwagen voor het hele gezin

In die luidste stand, met het geluid van een Lamborghini V12 achter je en de acceleratie van een Tesla Model 3 Performance onder je rechtervoet is het niet moeilijk je in te beelden dat je een echte, onvervalste supersportwagen rijdt. Voor ongeveer 1500 Euro heb je je elektrische Tesla omgevormd in een superzuinige maar o zo heerlijk rijdende sportwagen, waar zelfs je vrouw en kinderen in passen.

En zo zorgt de technologie er voor dat elektrische auto’s steeds meer de ervaring gaan bieden die auto’s met een verbrandingsmotor zo aantrekkelijk maken. Straks is er echt geen enkele reden meer over om niet elektrisch te gaan rijden.

Kijk voor meer informatie op de site van Milltek of zoek een dealer bij jou in de buurt.

Wil je de Tesla Model 3 Performance van Milltek horen? Kijk dan onderstaand filmpje. Wil je het geklets van de vlogger niet horen, spoel dan vooruit naar 5:00 minuten, waar je de motor hoort. Ze rijden ook een rondje met het geluid aan.

Categorieën