In Amerika scoort Mercedes-Benz extreem slecht op het gebied van kwaliteit, zo blijkt uit de laatste rapportage van Consumer Reports. Van elk model scoort onder de maat of erger op het gebied van betrouwbaarheid.

Het betrouwbaarheidsrapport van Consumer Reports is niet zomaar wat. Voor Amerikanen is dit de absolute leidraad in wat goed is en wat niet. Het is letterlijk van levensbelang om het goed te doen in dit rapport. Mercedes-Benz moet zich gezien zijn desastreuze prestatie serieus gaan afvragen hoe ze verder moeten.

Serieuze bedenkingen

Mercedes-Benz, het ooit zo trotse luxe-merk uit Duitsland, scoorde namelijk als één-na-laatste in de lijst van Consumer Reports. Alleen het impopulaire Chrysler scoorde lager. Elke andere automaker op de Amerikaanse markt scoorde hoger op het gebied van kwaliteit dan Mercedes-Benz. Laat deze zin even op je inwerken.

Mercedes-Benz EQE

Voor een fabrikant die luxe auto’s in de bovenkant van de markt verkoopt, is een dergelijk notering een nachtmerrie. In het rapport van Consumer Reports scoort elk model van Mercedes-Benz slecht, met serieuze bedenkingen over de betrouwbaarheid op de lange duur. Speciale aandacht is er voor de populaire GLE: bij deze SUV meldt het rapport specifiek slechte bouwkwaliteit, nare geluiden, lekkages en problemen met elektrische accessoires.

Nu kun je best wat zeggen over Amerikanen en hun visie op wat een goede auto is. Andere Europese merken scoorden echter hoog in de lijst. Zo staat Porsche als 8e op de lijst, met BMW net achter zich. Dat is heel wat anders dan de 29e plaats die Mercedes-Benz inneemt.

Niet de beste

Tekenen aan de wand waren er al lang. Halverwege jaren ‘90 besloot het management van Mercedes-Benz dat het merk niet meer de allerbeste auto’s hoefden te bouwen. Tot dan toe was het motto ‘alleen het beste is goed genoeg’. Kwaliteit kost echter geld, en men besloot de lat iets lager te leggen. Kostenbesparingen zorgen immers voor een lagere verkoopprijs, waardoor de verkopen toe zouden nemen. Een beslissing die uit te leggen is, maar die tot nu toe niet goed uitpakt voor de Duitsers.

Mercedessen van weleer

Sinds die omwenteling melden autojournalisten regelmatig problemen met de kwaliteit van de auto’s van Mercedes-Benz. Geen enkel model vormt hierbij de positieve uitzondering, of het nu de GLA, C-klasse of zelfs de S-klasse is. Ook bij de elektrische modellen krijgt Mercedes-Benz het ondanks enorme investeringen niet voor elkaar een vuist te maken. Steeds weer leggen de elektrische luxe-modellen het in tests af tegen de concurrentie. Hopelijk neemt Mercedes-Benz de lijst van Consumer Reports ter harte en maken de auto’s van Mercedes-Benz hun oude reputatie waar.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *