Onlangs presenteerde Mazda in Spanje zijn nieuwste cross-over: de CX-30. Deze zeer aantrekkelijk uitziende auto staat vanaf nu bij de Nederlandse dealers, maar luister naar ons advies: ren niet meteen naar de dealer om er eentje te kopen!

Mooi ontwerp

Het verbaast ons nog steeds dat er niet meer Mazda’s rondrijden op ’s Neerlands wegen. De verschillende modellen van Mazda behoren stuk voor stuk tot de meest aantrekkelijke auto’s in hun klasse. Kijk bijvoorbeeld naar de nieuwe Mazda 3, die we eerder hebben getest. Naast de mooie ontwerpen zijn het ook nog eens auto’s die geroemd worden om hun rijgedrag.

Mazda CX-30

Nu presenteert Mazda een geheel nieuw model in de populaire klasse van de cross-overs: de CX-30. Deze valt tussen de CX-3 en de CX-5. Hè, waarom heet hij dan niet de CX-4? Dat komt omdat er in China al een Mazda rondrijdt met deze naam. Klein missertje van Mazda. Maar wat niet mis is, is het ontwerp: dit is een cross-over die er prima uit ziet. Duidelijk herkenbaar zijn de stijlkenmerken van de andere modellen, maar toch heeft de CX-30 een eigen gezicht.

Niet de ruimste

De Mazda CX-30 staat op hetzelfde onderstel als de Mazda 3, maar dan 7 centimeter korter. Dit is te merken in het interieur: dit is een prima auto voor stellen of families met kleine kinderen, maar zodra er grotere kinderen of volwassenen achterin moeten, wordt het krap. Op het gebied van rijeigenschappen en veiligheidssystemen zijn echter geen concessies gedaan: hier is alles prima in orde, zoals het Mazda betaamd.

De CX-30 is nu bij de Mazda-dealer te bestellen. Er is momenteel keuze uit twee motoren: een benzinemotor met 122pk en een dieselmotor met 116pk. Beide motoren dragen de naam van Mazda’s revolutionaire motortechniek: Skyactive. Toch raden wij aan nu nog niet naar de dealer te gaan om de CX-30 te bestellen. Wacht nog even. Er komt namelijk iets veel beters aan: de Skyactive-X.

Skyactive-X

De Skyactive-X motor van Mazda kan wel eens een bepalend moment worden in de geschiedenis van de auto. Waar andere merken met het oog op het milieu is gaan kijken naar hybrides, elektrische auto’s en andere alternatieve brandstoffen, is Mazda gewoon naar de benzinemotor blijven kijken. En nu komt het met een revolutionaire benzinemotor, de Skyactive-X, die veel kracht levert terwijl hij een laag verbruik realiseert.

Mazda CX-30

Door een speciale techniek is het mogelijk dieseltechniek te gebruiken voor een benzinemotor. Zo zijn bougies niet meer nodig. De precieze details zullen we je besparen, maar wij geloven dat deze ontwikkeling veelbelovend kan zijn. Vanaf eind oktober zal de Mazda CX-30 te bestellen zijn met deze Skyactive-X motor. Je hebt dan een vermogen van 180pk onder je rechtervoet, terwijl Mazda zegt dat een verbruik van 1 op 22 haalbaar moet zijn. Dat is zeker het wachten waard!

De Mazda CX-30 staat nu bij de dealer vanaf 29.990 Euro. Wacht echter nog even, en voor 3.000 Euro meer kun je de Skyactive-X krijgen.

Categorieën