Elaris_Fin_01

De Duitse winkelketen is bekend vanwege de goedkope artikel. Sterke aanbiedingen in groente en fruit, maar ook huishoudelijke apparaten zijn geen uitzondering. Lidl verkoopt nu ook auto’s om nog een markt aan te boren. Een lease constructie is ook mogelijk. Kan de autokoper nu ook op koopjesjacht bij de Duitse grootgrutter?

smart Brabus fortwo 2016
Lijkt sprekend toch?

Smart kopie?

Wie de ogen een beetje dichtknijpt ziet duidelijk kenmerken van dat andere Duitse merk in kleine autootjes: Smart. De Elaris Finn, zoals de auto heet, heeft als basis echter de Chinese Zotye Zhima E30. Het kleine karretje meet in totaal 2.871 meter in lengte en een 1,563 meter in de breedte. Dit biedt ruimte aan twee personen en een kofferbak inhoud van 229 liter. Een kratje bier zal waarschijnlijk net niet passen, maar vier sixpacks naast elkaar moet lukken. Een flinke boodschappentas bovenop en zo kun je dus voor alle boodschappen, inclusief je auto, bij de Lidl terecht.

Klein maar luxe

Luxe

Ondanks de kleine afmetingen, is de Elaris Finn volgeladen met opties. Een 12,3 inch touchscreen inclusief navigatie in de middenconsole is standaard. De bestuurder moet het echter doen met een LCD display voor de verschillende meters in het dashboard. Bluetooth verbinding en spraakbesturing zijn eveneens standaard opties. Verder is de Elaris Finn voorzien van LED-verlichting rondom en is er keyless go. Welke veiligheidssystemen precies aanwezig zijn, blijft wat onduidelijk. Gelukkig is er wel een bandenspanningsmeter voor de kleine bandjes om de standaard 14 inch lichtmetalen velgen.

De laadpaal komt niet standaard

Bereik en laden

In totaal heeft de Elaris Finn een accupakket van 32 kWh, waarvan 30 kWh effectief bruikbaar. Laden tot maximaal 11 kW aan een reguliere laadpaal, waardoor de laadtijd uitkomt op een kleine 3 uur. Snelladen is ook een optie, maar met 30 kW is dit meer voor in gevallen van nood, dan daadwerkelijk bruikbaar voor de lange afstand. De Elaris Finn is dan ook duidelijk een stadsauto. Dit blijkt ook uit de WLTP actieradius van 265 kilometer en de topsnelheid van 115 kilometer per uur. De accu is gekoppeld aan een permanente magneet synchroon motor die maximaal 47,6 pk kan leveren. Een 0 tot 100 kilometer per uur tijd wordt niet opgegeven.

De achterkant heeft duidelijk eigen lijnen

Wat kost het?

De Lidl is bekent om zijn lage prijzen. Met €20.000 die het Duitse bedrijf vraagt, is de Elaris Finn ook niet heel duur. Dit is nog zonder de subsidie die de overheid geeft. Leasen kan ook, dan komt het maandbedrag uit op een schappelijke €220 per maand. Hiermee is de Lidl auto goedkoper dan de elektrische Smart ForTwo en zelfs goedkoper dan de Dacia Spring. Die beide boven de €20.000 uitkomen. Let wel; dit is nog zonder opties. Daartegenover staat dan wel dat de Dacia Spring waarschijnlijk iets meer praktisch inzetbaar is, vanwege de tweede zit rij. Grootste pluspunt van de Elaris Finn is echter dat het bij Lidl filialen niets kost om op te laden. De vraag is hoe lang dit echter gaat duren, want ook Elon Musk beloofde gratis opladen voor Tesla, maar krabbelde later toch terug.

Dacia Spring Electric op de weg
De Dacia is door de prijsverhoging nu duurder dan Elaris, maar ook een slagje groter

En dan nu het slechte nieuws: voorlopig zijn er nog geen plannen vanuit Lidl Nederland om de Elaris naar Nederland te halen. De Finn blijft dus vooralsnog voorbehouden aan onze oosterburen.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *