Platform Beyond Vehicle, daar staat PBV voor. Op de CES2024 in Las Vegas toont Kia de toekomst van elektrische mobiliteit: dankzij een modulaire opbouw kan de Kia PBV overal voor gebruikt worden.

Eigenlijk praat men al over dit concept sinds de elektrische auto weer mainstream is geworden. Door een platform te maken met accu’s en motoren kan een voertuig theoretisch van elke soort opbouw worden voorzien. Kia is nu de eerste die serieus met dit idee aan de slag is gegaan. Het resulteert in een serie van drie verschillende voertuigen: de PV1, PV5 en PV7.

Modules wisselen

Deze voertuigen kenmerken zich door hun modulaire opbouw. De basis is niet meer dan een platform met een bestuurderscabine. Daarachter kan het voertuig voorzien worden van verschillende modules, die dankzij een hybride elektromagnetische en mechanische koppeling eenvoudig te wisselen zijn.

Kia PBV als personenbus

Dat betekent dat je overdag onderweg kan zijn met een gesloten opbouw om goederen te vervoeren. Later wil je echter je collega’s vervoeren en vervang je de opbouw door een personenmodule met stoelen. Hierdoor is je voertuig ineens een personenbus. In het weekend zet je er een andere module op, waardoor je voertuig omgevormd wordt tot een camper.

Kia ziet echter nog veel meer mogelijkheden. De modules zijn ook zelfstandig te gebruiken, los van het voertuig. Zo kun je door een module ergens neer te zetten spontaan een pop-up store of een eettent neerzetten. Je kunt een module zelfs inrichten als mobiel kantoor, waardoor je letterlijk overal aan het werk kunt. Dat is pas echt een flexplek.

Overladen met Kia PBV

Geheel zelfstandig

Kia wil de PBV ook voorzien van verregaande autonomie, waardoor de voertuigen ook heel geschikt zijn als deelauto of robottaxi. Uiteindelijk zou zelfs de bestuurderscabine helemaal kunnen verdwijnen. De auto kan je dan ’s ochtends naar je kantoor rijden, terwijl jij al in je kantoormodule zit te werken. Via een lift wordt je met module en al in je kantoor getild, waarmee je direct een vergaderruimte hebt. ’s Avonds neem je letterlijk je werk weer mee naar huis.

Mogelijkheden zijn eindeloos, als je Kia gelooft. Of het ooit zo ver komt, is de vraag. Kia wil de eerste PBV, de PV5 echter al in 2025 gaan produceren in Korea. Als bestelbus is het concept sowieso veelbelovend. Ook al is Kia dan nog een onbekende speler bij bedrijfswagens, met de PBV heeft het merk wel al een sterke troef in handen.

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *