De afgelopen weken hebben de brandstofprijzen ongekende hoogten bereikt. Voor euro loodvrij betaal je al snel € 2,42 per liter, een liter diesel is met € 2,28 niet veel goedkoper meer. Het autorijden is dus fors duurder. Wat kun je er aan doen om de kosten toch enigszins binnen de perken te houden? Hieronder volgen een aantal praktische tips!

De beste manier om te besparen is natuurlijk de auto niet te gebruiken. Vaak zie je dat de auto uit automatisme wordt gebruikt. Bedenk dan ook steeds of het ritje wat je wil gaan maken echt noodzakelijk is, en of het niet op de fiets kan. Elke kilometer die je de auto laat staan scheelt je direct in je portemonnee. Maar mocht een rit echt nodig zijn, denk dan eens aan het volgende.

Beperk het aantal ritten

Probeer ritten te combineren. Maak je veel korte ritten, dan komt de motor amper op bedrijfstemperatuur. En als een motor niet op bedrijfstemperatuur is, verbruikt hij meer benzine. Een warme motor verbruikt ongeveer de helft vergeleken met een koude motor. Reken erop dat een motor ongeveer een kwartiertje nodig heeft om goed op temperatuur te komen. Het is dan beter om één lange rit te doen door boodschappen te combineren, dan steeds aparte korte ritjes te maken.

Doe eenmaal per week grote boodschappen in plaats van elke dag een klein beetje. Dat scheelt je letterlijk een aantal ritten per week, dus ook de nodige brandstof. En of je nu een aantal keren met een kleine tas boodschappen rijdt, of eenmaal per week met de koffer vol, maakt echt niet veel uit.

Veel boodschappen in één keer bespaart ritten.

Pas je manier van rijden aan

Rijdt niet de maximale snelheid. Tussen 6 uur en 19 uur geldt tegenwoordig een maximum snelheid van 100 kilometer per uur. Het is geen minimumsnelheid, dus langzamer mag ook. Stel dat je er voor kiest om 90 km/h te rijden in plaats van 100 km/h, dan scheelt je dat al snel zo’n 5% aan brandstof. Tussen 19.00 uur en 6 uur mag je maximaal 120/130 km/h. Kies je ervoor om ook dan 100 km/h te rijden, dan bespaar je al snel zo’n 10 tot 14 % brandstof. Daarnaast rijd je bij die snelheid ook net wat meer ontspannen.

Rijd je een automaat, mijd dan de sportstand. In de sportstand schakelt de versnellingsbak pas bij hogere toeren door naar de volgende versnelling, wat zijn weerslag heeft op het verbruik.

Gebruik het start/stop systeem. Het zorgt ervoor dat de motor uitschakelt als je bijvoorbeeld stil staat voor een rood stoplicht. En een motor die uit staat verbruikt niets.

Probeer met constante snelheden te rijden door goed te anticiperen. Door goed vooruit te kijken, voorkomen dat je teveel moet afremmen en weer optrekken. Door op tijd het gas los te laten kun je zo veel mogelijk van je snelheid behouden. Zeker in een land als Nederland wat vol ligt met rotondes, is hier winst te behalen. En heb je cruise control, zet die bij snelwegritten aan!

Denk ook hier aan

Zorg dat de banden op de juiste spanning staan. De banden zijn een essentieel onderdeel van de auto, zij vormen de enige vorm van contact tussen weg en auto. De banden hebben een rolweerstand. Hoe slapper de banden staan, hoe groter deze rolweerstand is. De motor zal dus harder moeten werken om de auto in beweging te krijgen of op snelheid te houden. En een motor die harder moet werken heeft meer benzine nodig. In de gebruiksaanwijzing van de auto, maar ook op internet, kun je de juiste bandenspanning terugvinden.

Zorg dat de banden goed op spanning staan.

Zet de airco uit. Op een warme zomerdag misschien niet de beste optie, maar realiseer je dat je daarmee al snel zo’n 10% op je brandstofkosten bespaart. Denk er dan aan dat je als compensatie niet de ramen open zet. Open ramen zorgen juist weer voor extra weerstand waardoor de motor harder moet werken. Het voordeel van rijden zonder airco ben je dan direct weer kwijt!

Gebruik de openbare laadpalen zo veel mogelijk. Heb je de beschikking over een plug-in hybride auto, kies dan bij parkeren voor een plek bij een laadpaal en laad hem op. Ook al gaat het maar om een kwartiertje of een half uurtje. In die korte tijd kun je je accu toch weer wat bijladen waardoor je elektrische actieradius weer toeneemt. Het kan dan net genoeg zijn om geen beroep te hoeven doen op de benzine- of dieselmotor. Bijkomend voordeel is dat de parkeerplekken bij laadpalen vaak nog leeg zijn, dus het scheelt je ook nog zoekwerk.

Gebruik laadpalen zo veel mogelijk.

Overheid gaat accijnzen verlagen

De overheid heeft onlangs bekend gemaakt dat de accijnzen op benzine en diesel omlaag gaan, waardoor de prijs per liter daalt. Niet dat benzine en diesel daarmee betaalbaar worden, maar het is in elk geval iets. De brandstofkosten worden bepaald door het aantal liters brandstof dat je verbruikt x de literprijs. De literprijs zal voorlopig nog wel absurd hoog blijven. Hierboven hebben we een aantal eenvoudige, praktische tips gegeven om te bezuinigen op het verbruikte aantal liters. Doe er je voordeel mee!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *