De zogeheten ‘slimme camera’s’. Sinds 16 November 2020 zijn deze camera’s actief in Nederland. Er zijn ondertussen dus ook al veel mensen die beboet zijn voor het gebruiken van hun telefoon achter het stuur door een slimme camera. Echter zijn er ook een aantal mensen die onterecht beboet zijn. Tijd voor wat uitleg!

Doel: Verkeersveiligheid vergroten

We leggen je eerst even uit waarom de overheid heeft gekozen om het land te voorzien van deze slimme camera’s. Dit soort grootschalige projecten worden namelijk niet zomaar aangeschaft. Eerst moet er een aanleiding zijn om deze slimme camera’s aan te schaffen. Daarna komt er een lange testperiode en uiteindelijk worden de camera’s ook echt bij de wegen gezet. Dit gebeurde dan ook 16 November 2020. 

Het doel van deze camera’s, volgens de politie, is het vergroten van de verkeersveiligheid. Volgens een onderzoek van het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeerveiligheid (SWOV) uit 2019, gebruikt bijna 70 procent van de ondervraagde hun mobiele telefoon achter het stuur. Slimme camera’s zijn dus geen verkeerde manier om de verkeersveiligheid te vergroten. 

telefoon in houder in auto mag van de slimme camera

Hoe werken de slimme camera’s?

De slimme camera kan smartphonegebruikers in de auto ook in de nacht betrappen, dankzij de infraroodtechnologie. Door het gebruik van de kunstmatige intelligentie (zo noemt de politie het) kan de camera zien of een bestuurder (tijdens het rijden) een mobiel elektronisch apparaat in gebruik heeft. Dit kan naast een telefoon ook een tablet zijn. Deze verkeersboete kost 250 euro in 2021.

Werkt de slimme camera wel 100 procent?

Het ingebouwde algoritme werkt nog niet helemaal goed, aangezien ook mensen beboet worden met bijvoorbeeld banaan of flesje in de hand. Ook hebben bestuurders een boete binnengekregen, terwijl de telefoon bijvoorbeeld in de telefoonhouder aan de vooruit zit. Veel bestuurders krijgen al een boete vanwege een telefoon op de schoot. 

Hieruit valt op te merken dat inderdaad het algoritme nog niet perfect werkt. Dat is nog niet het ergste, maar het feit dat de boete alsnog verzonden wordt is wel erg. Dat betekent namelijk dat de boetes niet tot nauwelijks worden gecontroleerd door een agent. 

Vrijgesproken van telefoonboete

Onze partner Verkeersboete.nl krijgt regelmatig voorbeelden van verkeerd beoordeelde foto’s. Bananen en flesjes water worden regelmatig gezien als mobiele telefoon. Maar ook de plek van de telefoon is vaak een discussiepunt. Maar leg bij onderstaande foto maar eens uit waar de telefoon te zien is.

slimme camera oordeelt verkeerd
slimme camera oordeelt verkeerd

Meer duidelijkheid misschien?

Het is voor nu dus niet duidelijk wat wel mag en wat niet mag. De Landelijke verkeersofficier Achilles Damen zei bij de introductie van de camera’s, dat de telefoon op de knie/schoot gewoon nog mag. Woordvoerder Marloes van Kessel van het Parket Centrale Verwerking van het OM stelt daarentegen dat plaatsen van je mobiele telefoon op de schoot, wel degelijk in dezelfde categorie valt als het gebruiken van de mobiele telefoon. Volgens haar is een dergelijke boete dus terecht. Echter heeft Mevrouw Van Kessel het volgende gereageerd op een dergelijke zaak: “maar het staat meneer natuurlijk vrij om dat aan te vechten.”

Pas dus goed op!

Het komt er dus op neer dat de camera’s nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn. De camera’s maken foto’s van mensen met andere objecten in de hand of zelfs geen objecten in hun handen. Hoewel de landelijke verkeersofficier Achilles Damen zegt dat de telefoon op de schoot mag, heeft de woordvoerder van het OM daar een andere mening over. Het beste is dus om de telefoon niet in het zicht te hebben, maar als het niet anders kan kun je de boetes altijd aanvechten. Mocht je toch een boete krijgen waar je het niet mee eens bent, neem dan met Verkeerboete.nl contact op om te kijken naar de mogelijkheden.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *