Ik (Daan) en zo ook wij allemaal van dagelijksauto.nl zijn niet te stoppen Dacia-fanaten. Het merk is no-nonsense, dat is enorm verfrissend in de huidige automarkt. Houd je niet van te veel betalen? Dan koop je dus een Dacia. Ze zijn betrouwbaar, cool, robuust en ontzettend eenvoudig. En dan ook nog eens voordelig, goed hè? Nu laat het merk nogmaals zien dat ze echt voor iedereen zijn met twee nieuwe modellen: De Jogger rolstoelauto en de nieuwe Dacia Spring.

Jogger rolstoelauto

Dacia is natuurlijk een merk met een ontzettend groot bereik. Mensen die offroad willen kunnen, mensen met weinig liquide middelen of mensen die gewoon een hele goede auto-auto willen hebben. Een merk voor Jan en alleman dus. Nu zijn er nóg meer mensen die kunnen genieten. Er is nu namelijk een bedrijf wat ze ombouwt, waardoor deze praktische stationwagon ook geschikt wordt voor rolstoelgebruikers.

Hoewel de ombouw van Dacia voor de Jogger het niet eenvoudiger maakt voor rolstoelgebruikers om zelf te rijden, transformeert het de Jogger wel tot een nog steeds handige stationwagon met ruimte voor een rolstoelpassagier. Hij is momenteel alleen beschikbaar voor de Dacia Jogger met de 110 pk sterke 1.0 TCe-motor, uitgevoerd als Extreme.

Al met al omvat de ombouw een oprijplaat met contragewicht en een verlaagde vloer. Volgens Dacia biedt deze omgebouwde Jogger een zithoogte van 139 centimeter, terwijl de oprijplaat is voorzien van een antislipcoating voor extra veiligheid. Diverse vastzetsystemen zorgen ervoor dat de passagier veilig vastgesnoerd zit in de rolstoel. Achterin zijn er meerdere bekerhouders en een usb-lader beschikbaar. De tweede zitrij biedt nog steeds plaats aan één, twee of drie personen en kan zelfs mét de rolstoelpassagier in de auto blijven zitten.

Nieuwer, beter en goedkoper: de Dacia Spring

De Dacia Spring was al bekend als de meest betaalbare elektrische auto op de markt, maar met de vernieuwde versie wordt deze nog aantrekkelijker. Na aftrek van subsidies kun je nu voor slechts 16.000 euro elektrisch rijden. De vernieuwde versie van de Dacia Spring brengt niet alleen een lagere prijs met zich mee, maar ook verbeterd comfort. De nieuwe vanafprijs bedraagt nu 18.950 euro, wat na aftrek van subsidies resulteert in een bedrag van 16.000 euro voor de consument. Maar wat krijg je eigenlijk voor deze prijs?

Om te beginnen heeft de nieuwe Spring een frisser design dan zijn voorganger, met een modernere uitstraling vanuit alle hoeken. De instapversie, genaamd “Expression”, beschikt over een 45 pk motor en een nieuw infotainmentsysteem met Carplay/Android Auto. Deze versie maakt gebruik van je eigen telefoon als scherm en wordt geleverd met slechts twee speakers. Airconditioning is standaard, maar moet handmatig worden bediend. Heerlijk Dacia dus.

Voor een meerprijs van 2000 euro biedt de duurdere “Extreme” versie cosmetische aanpassingen, zoals andere stoelbekleding en koperkleurige accenten, evenals een krachtigere motor van 65 pk. Ook krijg je een 10-inch multimediasysteem, een achteruitrijcamera en elektrisch bedienbare ramen en spiegels. Als je kiest voor de instapvariant met de krachtigere motor, kost deze 19.950 euro.

Het rijbereik volgens officiële tests bedraagt 220 kilometer, wat zich vertaalt naar ongeveer 180 kilometer in de praktijk. Een nadeel is echter de laadsnelheid, die maximaal 7 kW bedraagt bij een 32A-paal en zelfs nog minder bij de meeste thuisladers. De optionele snellader kan slechts 30 kW leveren, waardoor snelladen ongeveer 45 minuten duurt. Althans, ‘snel’… De optionele ‘snellader’ kost 600 euro en is alleen beschikbaar in combinatie met de krachtigere elektromotor.

De eerste leveringen aan klanten worden verwacht in de herfst van dit jaar.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *