Ford Mustang Mach E

Weinig aangekondigde nieuwe auto’s hebben zoveel stof doen opwaaien als de elektrische SUV die Ford aankondigde. Niet alleen zat iedereen al te wachten tot Ford een elektrische auto zou presenteren. De Ford Mustang Mach-E. Maar toen Ford het een “op de Mustang geïnspireerde SUV” noemde, ontstond er direct veel rumoer. Hoe durfde Ford de iconische naam Mustang te gebruiken voor een SUV?

Eigenlijk waren alle details vorige week al uitgelekt, inclusief foto’s, maar gisteren heeft Ford de Mustang Mach-E officieel gepresenteerd.

Stoere SUV

Laten we de naam even vergeten, en kijken wat het precies is dat Ford heeft gepresenteerd. Het is een volledig elektrische SUV, een primeur voor Ford. Zoals met meer modellen van Ford is het de bedoeling dat hij overal ter wereld te koop is. Dat het een SUV is, is niet gek: dit type maakt een steeds groter onderdeel uit van de autoverkopen, zeker in thuisland Amerika.

De Mach-E is een grote SUV met enkele opvallende kenmerken. Neem de valse grille en de opvallende koplampen. Aan de achterkant vallen de brede heupen en de driedelige achterlichten op. Deze geven de auto een heel eigen gezicht. De algemene vorm van de auto niet erg bijzonder: vrijwel elke SUV heeft deze vorm en is alleen herkenbaar aan de lichten en enkele details. Toch heeft Ford een mooie SUV gecreëerd, waar niemand zich voor hoeft te schamen.

Opvallend is dat de deurgrepen lijken te ontbreken: de zijkanten zijn volledig glad. De deurgrepen zijn namelijk weggewerkt in de zwarte omlijsting van de ramen. We zijn erg benieuwd of deze dunne hendeltjes handig zijn in gebruik. Toegang tot de auto krijg je via je smartphone, of anders via een touchpad met nummers in de deurstijl, een beetje zoals Amerikaanse auto’s hadden in de jaren ’90.

Verder is het apart dat de auto voorzien is van een flinke set zijspiegels, waar andere merken al gaan voor camera’s. Dit kan te maken hebben met Amerikaanse richtlijnen. Het ontbreken van een verbrandingsmotor betekent veel extra ruimte. De Ford is voorzien van een flinke “frunk”: een kofferbak aan de voorkant met een capaciteit van 136 liter. Uiteraard is er aan de achterkant ook een ruime kofferbak van 402 liter.

Verschillende uitvoeringen Ford Mach-E

De Ford Mustang Mach-E wordt uitgebracht in verschillende uitvoeringen. Het bereik en de aandrijving is afhankelijk van de uitvoering. Het instapmodel heeft achterwielaandrijving, terwijl duurdere modellen op alle wielen wordt aangedreven (eAWD). Naast het standaard accupakket is een ‘extended range’ accupakket te krijgen, waar je verder mee kunt rijden.

Het topmodel is de GT, die maar liefst 465pk produceert. De andere modellen moeten het met 337pk doen, wat natuurlijk ook al heel veel is. Ford heeft dus duidelijk ingezet op sportiviteit. Met het uitgebreide accupakket zou de Mustang Mach-E een bereik moeten hebben van 600 kilometer. Dit is natuurlijk een uitstekend bereik. In zo’n enorme auto kun je natuurlijk veel accu’s kwijt, dus dan kun je ook lang rijden. Dat de GT veel minder bereik heeft, is te wijten aan het sportieve karakter: sportiviteit gaat nu eenmaal ten koste van het bereik.

Opvallend is dat Ford zegt dat je met 10 minuten snelladen al 93 kilometer kan rijden. Dit is bijna gelijk aan een ouderwetse tankbeurt. Heel handig als je een lange rit moet maken en je haalt het toch net niet zonder te laden: met een paar minuten laden moet het lukken zonder problemen thuis te komen.

Losbandig

Het interieur is vrij eenvoudig en wordt bepaald door twee grote schermen: dit is ongebruikelijk voor Ford. Achter het stuur prijkt een vrij groot digitaal dashboard en op de middenconsole zit een enorm vertikaal scherm van 15,5 inch geplakt, à la Tesla. Op dit scherm zit één grote draaiknop. Naast een tweede draaiknop van de automatische versnellingsbak zijn er niet meer knoppen.

Op het scherm draait Sync4, het nieuwe besturingssysteem dat recent door Ford is onthuld. Deze biedt een nog betere connectiviteit dan het vorige systeem. Door middel van koppeling met de smartphone wordt de Mustang Mach-E helemaal op de smaak van de bestuurder aangepast, iets dat we ook al bij andere merken hebben gezien. Opvallend is dat in het dashboard een complete soundbar is ingebouwd.

De bestuurder kan kiezen tussen drie rijmodi en zoals het Ford betaamd hebben die mooie namen gekregen. De rijmodus ‘whisper’ (fluister) is voor rustig rijden, terwijl de rijmodus ‘engage’ (verbonden) de auto al een stuk sportiever maakt. Wil je helemaal losgaan, dan is er een rijmodus met de geweldige naam ‘unbridled’ (losbandig). Ford wil met die laatste rijmodus duidelijk een link leggen naar de Ford Mustang, de auto waar de Mustang Mach-E zijn naam vandaan heeft.

We zijn niet gek, Ford

Want die naam, daar kunnen we niet omheen. De gesprekken over de elektrische SUV gingen vooral om die verwijzingen naar de Ford Mustang, de legendarische sportwagen waarvan het concept al 55 jaar niet veranderd was. Veel mensen praatten er schande van dat Ford die naam nu te grabbel gooit door hem te verbinden aan een SUV.

Maar zeg nou zelf: ga je deze grote SUV echt ooit verwarren met een Ford Mustang? Nee, natuurlijk niet! Sommige elementen, zoals de koplampen en grille, zijn duidelijk geïnspireerd op de Mustang, maar een paar Mustang-logo’s op een SUV overtuigt niemand dat dit een echte Ford Mustang is.

Dat Ford de naam Mustang verbindt aan een nieuwe elektrische SUV, kan briljant zijn, of een enorme misser. Door de Mach-E te koppelen aan Fords legendarische sportwagen wil Ford het sportieve karakter onderstrepen van de SUV en tevens aangeven dat het niet vastzit aan de grommende V8-beesten van vroeger. Het is een gedurfde zet, en de toekomst zal uitwijzen of het een slimme is.

Ford Mustang Mach E

Hoe dan ook is de Ford Mustang Mach-E is een stoere, aantrekkelijke SUV, en de volledig elektrische auto die Ford dringend nodig had. Ford kan nu weer volop meedoen in de race om de moderne consument. De toekomst zal uitwijzen of de Mach-E de verwijzing naar de legendarische sportwagen waar maakt.

Nog even geduld…

Aan het einde van 2020 kunnen we voor het eerst kennis maken met de Mach-E. Nederland krijgt daarbij voorrang ten opzichte van veel andere landen. Ford Nederland zit met de Mach-E bij de zes prioriteitslanden.

Categorieën