Ford Mustang Lithium

Liefhebbers van traditionele ‘muscle cars’ worden al rood bij het idee, maar op de SEMA autoshow in Las Vegas heeft Ford een elektrische Ford Mustang gepresenteerd: de Ford Mustang Lithium. Het gaat slechts om een prototype, al geeft het wel aan dat Ford ook voor de Mustang een elektrische toekomst ziet.

Met een pookje

Van buiten ziet de Ford Mustang Lithium er uit als een normale Ford Mustang met wat speciale stickers. Van binnen verraden supergave blauwe accenten in het interieur dat deze Mustang anders is. Dit wordt helemaal bevestigd als je het gaspedaal aanraakt: de Ford Mustang Lithium weet met zijn elektrische aandrijving maar liefst 900pk op de weg te zetten. Hiermee wordt de nieuwe Shelby GT500 met zijn 760pk slechts een boodschappenwagentje.

Ford Mustang Lithium

Toch is het niet dit enorme motorvermogen dat deze auto opvallend maakt. Dit is namelijk het pookje dat eigenwijs tussen de stoelen prijkt. De Ford Mustang Lithium is namelijk uitgerust met een handmatige versnellingsbak met zes versnellingen. Je kunt dus zelf lekker schakelen in deze Mustang. Maar wacht even… schakelen in een elektrische auto? Een elektrische auto heeft helemaal geen versnellingen?

Hoe Ford dit precies heeft gedaan, is helaas onbekend. Waarschijnlijk zijn de versnellingen puur softwarematig: geprogrammeerd in de computer. Maar betekent dit dan ook dat de Mustang Lithium een bepaalde topsnelheid per versnelling heeft? Heb je een toerenteller zodat je weet wanneer je moet schakelen, of maakt de elektrische motor een geluid dat lijkt op verschillende toerentallen?

Ford Mustang Lithium

Elektronische babysitters

Moderne auto’s bepalen zelf de snelheid door middel van adaptive cruise control, de rijbaan-assistent stuurt zelf bij: een handmatige versnellingsbak is zo’n beetje het laatste stukje techniek waar jouw beslissing direcht het gedrag van de auto bepaalt, zonder dat er een elektronische babysitter over waakt. Dat Ford de handmatige versnellingsbak wil laten bestaan voor mensen die vooral zelf nog willen rijden, is een fijne ontwikkeling.

De vraag is echter hoe “echt” het softwarematig schakelen in zo’n elektrische Mustang gaat zijn. De elektrische motor heeft namelijk geen versnellingen nodig. Bepaal je via de versnellingspook echt wat de auto doet, of is het net alsof je een computerspelletje zit te spelen? De tijd zal het leren. Voorlopig gaat het om één enkele Ford Mustang, gebouwd als prototype voor een autoshow.

Ford Mustang Lithium

Gezien de ophef die is ontstaan om een ‘op de Mustang geïnspireerde SUV’ zal Ford zich wel twee keer achter de oren krabben voor ze de traditionele V8 in de Mustang vervangen door een elektromotor. De Ford Mustang Lithium, met zijn handmatige versnellingsbak, laat echter wel zien dat Ford bij het ontwikkelen van elektrische auto’s nog zeker aan echte autoliefhebbers denkt. Dat geeft hoop voor de toekomst.

Categorieën