Ford Explorer gaat eruit

De Ford Explorer is een zeldzame gedaante op onze wegen. In 2020 kwam de Amerikaanse Ford weer naar de Nederlandse kust, na maar liefst 13 jaar niet meer hier geleverd te zijn. Een Plug-in hybride motorisering gaf de flinke Ford toch een kans, maar nu is het avontuur voorbij.

De stekker gaat eruit

De productie van de Ford Explorer PHEV in Europa is gestopt. In de periode van 2020 tot en met 2023 zijn er 404 exemplaren geregistreerd op de Nederlandse wegen. In 2021 mochten wij één van de 404 Explorer’s aan de tand voelen en waren wij positief verbaast over het directe stuurgedrag. De grote Ford kan dankzij een aantrekkelijk Plug-In Hybride aandrijving, nog een behoorlijk goede indruk maken.

Voor €88.000 krijg je een SUV van maar liefst 5.05 meter en zeven zitplaatsen. De motorisering is minstens even indrukwekkend met 457 pk dankzij een 3.0 liter V6 en een elektromotor. Het bereik bij volledig elektrisch rijden betreft een zeer acceptabele 50 kilometer.

Ford heeft besloten om te stoppen met de Explorer PHEV te produceren vanwege een nieuw model. Er komt namelijk een volledig elektrische Explorer aan.

Explorer gaat elektrisch

Het goede nieuws is dat er een vervolg gaat komen. Zoals te verwachten valt, betreft dit een volledig elektrische Explorer. Deze komt in de zomer van 2024 naar Nederland toe. Het elektrische voertuig is speciaal voor de Europese markt ontworpen en is dan ook een stukje kleiner.

Volkswagen doneert het MEB-platform waar onder andere de Audi Q4 e-tron, Skoda Enyaq en Volkswagen ID.Buzz op staan. De Ford Explorer is het eerste merk buiten de VAG familie, dat gebruik gaat maken van het platform. Mede daardoor krimpt de volgende Explorer naar minder dan 4.5 meter.

In eerste instantie was het plan om de elektrische Explorer in het begin van 2024 al op de markt te brengen. Echter dankzij vernieuwde veiligheidsvoorschriften voor accupakketten, is er een half jaar vertraging ontstaan. Wat de exacte prijs van de volledig elektrische Explorer gaat worden, is momenteel nog niet bekend. Ford Nederland meldt dat de Explorer PHEV nog wel uit voorraad leverbaar is tot begin 2024.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *