Tesla Model 3 kost excl btw elektrische auto

De uitbraak van het coronavirus zorgt voor nieuwe ‘groene’ plannen bij de Europese Commissie, zo blijkt althans uit een ontwerptekst die Bloomberg in heeft kunnen zien. Één van de voorstellen is om, geen BTW te heffen op elektrische auto’s. Een elektrische auto wordt van BTW-vrij. In Europa is het BTW-tarief gemiddeld 20%. In Nederland is dat 21%. Mocht dit voorstel doorgevoerd worden, dan zullen elektrische auto’s 21% goedkoper worden.

Particuliere btw maatregel

Bij zowel een zakelijke als een particuliere koop van een elektrische auto dient er 21% BTW te worden betaald. Bij een zakelijke koop kan een bedrijf echter wel de BTW terugvorderen van de Belastingdienst. Een particulier kan dat niet. Daarom zal het 0% BTW tarief voor elektrische auto’s een groot voordeel zijn voor particulieren.

Bovenop subsidie van € 4.000,- voor particulieren

De verlaging van het BTW tarief zou dan bovenop de lokale subsidie van € 4.000,- voor particulieren kunnen komen. Vanaf 1 juli krijgt een particulier € 4.000,- terug bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Lees hier alle voorwaarden van deze subsidie voor nieuwe als een tweedehands elektrische auto.  

Het zou ons niets verbazen als deze € 4.000,- weer ingetrokken zal worden. Maar laten we het positief bekijken. Stel dat, én het 0% BTW-tarief én de € 4.000,- doorgevoerd zullen worden, dan ziet de prijs voor elektrische auto’s er als volgt uit:

Prijsvoorbeeld met en zonder financiële voordelen

Peugeot e-208

€ 36.250,- incl. BTW voor een elektrische Allure uitvoering. Dat is € 29.132,- excl. BTW. Indien daar nog de € 4.000,- subsidie vanaf getrokken wordt, dan kost een elektrische Peugeot e-208 Active nog maar € 25.132,-.

Een even sterke benzine aangedreven Peugeot 208 Allure 130 pk kost € 26.580,- incl. BTW. Dat betekent dat de benzineversie € 1.448,- duurder is dan een gelijkwaardige elektrische versie. Dit prijsvoordeel kun je gebruiken voor het laten plaatsen van een wallbox thuis om je elektrische auto op te laden.

Tesla Model 3

De goedkoopste Tesla Model 3 kost € 48.980,- incl. BTW.

Exclusief BTW kost een Tesla Model 3 € 40.479,34 en dan minus de aanschafsubsidie van € 4.000,- kun je privé al een Tesla Model 3 kopen voor € 36.479,34.

Extra voordeel benzineauto versus elektrische auto

Naast een goedkopere aanschaf, heb je bij een elektrische auto altijd een automaat. Een benzineauto is bijna altijd standaard handgeschakeld. Tel daarbij op het voordeel, dat een elektrische auto 11 x minder onderdelen aan boord heeft, en dus aanzienlijk lagere onderhoudskosten heeft. Daarnaast heeft een elektrische auto een hogere restwaarde, dus minder afschrijvingskosten.

Al deze financiële voordelen komen nog eens bovenop het ‘tijdelijke’ voordeel van geen wegenbelasting tot 2025. Je kunt jezelf dus straks echt rijk rekenen met een elektrische auto, mits dit voorstel doorgevoerd wordt uiteraard.

Alleen wie gaat dat betalen?

Zoals altijd, moeten de extra kosten van het financieren van het 0% BTW tarief voor elektrische auto’s ook betaald worden. Maar wie draait daar voor op? Worden bijvoorbeeld ouderwetse brandstofauto’s duurder? Dat deel is nog niet uitgewerkt c.q. bekend. Uiteraard is dat deel ook belangrijk, want voor niets gaat de zon op!

Categorieën