Het Europees Parlement hoopt binnenkort een wet aan te nemen voor een verbod op verbrandingsmotoren per 2035. Dit betekent dat de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor verboden is in de gehele EU. Gedreven door milieubelangen en om de uitstoot van CO2 terug te dringen. In Duitsland zijn ze nog niet overtuigd van dit plan.

Duitsland

De minister van regeringspartij FDP keert zich tegen deze planvorming en wil dat er een uitzondering gemaakt wordt voor duurzamere alternatieven zoals E-Fuels. Voornamelijk vanwege de export en economische belangen die Duitsland heeft in de huidige auto-industrie. Daarnaast zijn er ook nog klassiekers die energie nodig hebben om met hun huidige motor rond te tuffen.

Auto-industrie

Duitsland is van oudsher dé auto-industrie van Europa. Grote merken, zoals BMW, Mercedes, Audi en Volkswagen hebben bijgedragen aan de florerende industrie. Door onder andere deze merken is er veel werkgelegenheid gecreëerd. Tegenwoordig komen er steeds meer merken bij uit vooral Aziatische landen. De productie van batterijen en elektromotoren voor elektrische auto’s vindt veelal ook plaats in deze regio. De Duitse automerken zullen ook veel van deze onderdelen gaan importeren voor de EV’s, wat een negatieve invloed kan hebben op de werkgelegenheid in het land.

De Duitse auto-industrie creëert veel werkgelegenheid.

Verkoop EV’s

In Nederland was in 2022 ongeveer een kwart van de nieuwe auto’s elektrisch. In Duitsland lag dit rond de 20%. Dus ook bij de oosterburen is het doorgedrongen dat de transitie naar elektrisch rijden toch echt ingezet is en hoogstwaarschijnlijk onomkeerbaar. Volkswagen geeft het goede voorbeeld in Europa, onlangs is aangekondigd dat 80% van de verkoop in 2030 elektrisch moet zijn. Daarnaast heeft inmiddels elke autofabrikant wel meerdere elektrische modellen in het gamma zitten.

Toekomst

Of Duitsland niet alsnog inschikt met de wet van de Europese Unie voor het verbod op verbrandingsmotoren is zeer de vraag. Ze hebben nog ruim 10 jaar om de industrie te veranderen en zich klaar te maken voor de toekomst van elektrisch rijden. Mocht je nog met een nieuwe verbrandingsmotor over de Autobahn willen scheuren, kun je die tot ten minste 2035 bestellen.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *