MAN TGE 4x4 Combi Sneeuw

Het MAN concern komt met een conversie kit die speciaal is ontwikkeld voor de sneeuw. Op de MAN TGE 3.180 4×4 Combi is het namelijk mogelijk om rupsbanden te monteren. De conversiekit is zo ontworpen dat je hem binnen 1 uur kunt monteren op de TGE, zonder enige hulp van een specialist.

MAN TGE 3.180 4x4 Combi, rupsbanden op bus, sneeuw, bergen
MAN TGE 3.180 4×4 Combi

Supersneeuwketting

Deze bijzondere optie is ontwikkeld als een soort supersneeuwketting. Ze kunnen dan ook alleen gebruikt worden wanneer de wegen te onbegaanbaar zijn. De MAN TGE 3.180 4×4 Combi is standaard voorzien van normale banden, maar ook met vierwielaandrijving. Hiermee heeft de TGE al een goede basis voor het serieuzere offroad werk. In het alpengebied is dit echter vaak nog niet genoeg, en daar komt de conversiekit van pas. De enige modificatie die nodig is voor het monteren van de rupsbanden is een spacer die de wielbouten verbindt met het systeem. Het door Tracksystems ontwikkelde pakket maakt de TGE ongeveer 300 kg zwaarder.

MAN TGE, rupsbanden op sneeuw, berg met sneeuw, skiën
Slechts 1 uur montagetijd

We don’t need roads

Bij het monteren van de rupsbanden is er een nieuwe maximumsnelheid van 50 km/u. Dit gaat in de derde versnelling van de standaard 8-versnellingsbak van de MAN TGE. De TGE 4×4 Combi is tevens ook met 3 centimeter verhoogd. Hierdoor is het mogelijk om met 8 personen met gemak de skipiste op te rijden. Dit is namelijk het gebied waar de conversiekit het meest tot zijn recht zou komen. Eerst rijdt men naar de bestemming met de veiligheid van vierwielaandrijving. Eenmaal aangekomen kan de kit gemonteerd worden om met nog meer veiligheid door de sneeuw te gaan. De rupsbanden zijn niet ontwikkeld om op de weg te rijden. Deze moeten dan ook gedemonteerd worden wanneer de weg weer naar huis gaat.

Ford Model T, rupsbanden oude auto, sneeuw
Ford Model T snowmobile

Een eeuw in de sneeuw

De gedachten van rupsbanden op een bus is niet compleet nieuw. Ford bood in 1924 al een fabrieksversie van dit concept, genaamd: Model T snowmobile. Of de 3300 exemplaren die daarvan zijn verkocht ook gehaald worden door de TGE 4×4, is nog maar de vraag. Voor nu blijft het bij een concept om te laten zien wat de mogelijkheden zijn van de TGE 4×4. Bij genoeg animo zal MAN de conversiekit in productie nemen.  

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *