De Jeep Grand Cherokee in twee smaken

Na de introductie van de Jeep Grand Cherokee L in Amerika, is het nu ook de beurt van zijn kleinere tweelingbroertje. De ‘normale’ Grand Cherokee is voor op de Nederlandse wegen nog steeds vrij groot. Maar, dat gezegd hebbende, er rijden ook mensen rond in een X5, die zelfs nog een millimeter langer is. Wat kan Amerika brouwen met hun luxe SUV-brouwerij?

Grand, Grander, Grandst?

De Grand Cherokee L heeft duidelijk Amerikaanse proporties. De totale lengte van die uitvoering is beslaat 5,2 meter. De wielbasis ervan is 3 meter en 9 centimeter. Dat is vergelijkbaar met de lengte van de BWM X7.

De reguliere uitvoering van de Grand Cherokee wordt dan ook een bescheiden 4,91 meter lang met een wielbasis van 2,96 meter. Dat valt allemaal te overzien, een beetje substantiële Europese of Aziatische SUV raakt ook die proporties aan.

De Jeep Grand Cherokee
De Jeep Grand Cherokee

Hoe ziet hij er dan uit?

Natuurlijk is de Grand Cherokee te herkennen aan de kenmerkende Jeep-neus met haar zeuven-sleuven. De Jeep Grand Cherokee heeft, bruut gezegd, een platte kop. Het ontwerp is vierkant en hoekig en past precies in het off-road segment.

Achterin vinden we een iets schuin aflopende achterkleplijn, met daaronder de platte en brede achterlichten van de Grand Cherokee. De lichten zijn verbonden met een plastic strip, voor designdoeleinden, zonder twijfel.

De Jeep Grand Cherokee
De Jeep Grand Cherokee

Bij mij gaat het om het innerlijk

Nou, dan heb ik ook goed nieuws. Het interieur van de Grand Cherokee zit bomvol leuke dingen. Zo krijg je twee schermen. Eentje voor je neus als bestuurder, deze is 10,3 inch. De andere is je infotainmentscherm, deze is 10,1 inch. Mocht je dit zien als schermarmoede, kan je ook nog kiezen voor een derde scherm, dit wordt dan een 10,25 inch unit voor de neus van je bijrijd(st)er.

Lekker zitten is ook één van de activiteiten die kunnen worden ondernomen in de Jeep Grand Cherokee. De stoelen zijn niet alleen geventileerd én verwarmd, er zit ook nog een massagefunctie in. Mocht je dan nog niet tevreden zijn, kan je de stoelen ook op 16 manieren afstellen. Dat zit wel goed, denken we zo.

Het interieur van de Jeep Grand Cherokee
Het interieur van de Jeep Grand Cherokee

De motorkeuze is reuze

We hebben goed nieuws voor de mensen die houden van het milieu én van snelheid. De nieuwe Jeep Grand Cherokee met hybride aandrijflijn, genoemd de 4xe, is niet alleen de milieuvriendelijkste, maar ook de sterkste.

De Grand Cherokee 4xe heeft een tweeliter viercilinder én twee elektromotoren. De accu’s in de vloer hebben een capaciteit van 17 kWh en ze kunnen de Jeep 40 kilometer elektrisch laten rijden. Samen met de benzinemotor leveren de elektromotoren 380 pk en 637 Nm.

Dit is niet gek, aangezien de 3.6 liter V6 ‘slechts’ 297 pk en 353 Nm levert. De 5.7 liter grote V8 levert 362 pk en 529 Nm aan koppel. Dus, wil je snel zijn? Koop de hybride!

De berggeit-foto zoals we een Jeep graag zien.
De berggeit-foto zoals we een Jeep graag zien.

Optie overload

De Jeep Grand Cherokee zit vol met opties waar wij blij van worden. Zo is er bij sommige uitvoeringen een elektronisch sperdifferentieel op de achteras. Ook hebben sommige uitvoeringen luchtvering.

Een ander nieuw ding voor de Grand Cherokee is het automatisch ontkoppelen van de vooras bij weinig belasting van de auto. Zo wordt de Jeep dus tijdelijk een achterwiel aangedreven auto en dat scheelt weer in de portemonnee.

Er zijn nog veel meer coole gadgets te vinden in de Grand Cherokee. Denk aan een groot aantal hulpmiddelen en veiligheidshulpjes. Ook is er een 10 inch head-updisplay te vinden in de Grand Cherokee.

De Jeep Grand Cherokee komt volgend jaar naar Nederland. Spannend!

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *