GMC Hummer EV

Het Amerikaanse merk Hummer was de Arnold Schwarzenegger van de autowereld: stoer, compromisloos, een beetje vreemd, geliefd maar ook gehaat. Wie had gedacht dat Hummer bij zijn verdwijnen in 2006 net zoals Arnold zou roepen: “I’ll be back!”

Volledig elektrisch

General Motors heeft besloten de naam Hummer weer af te stoffen. Het komt niet meer terug als zelfstandig merk, maar als typenaam onder het merk GMC. Maar wat nog veel opvallender is: de Hummer komt terug als EV! Ja, dat lees je goed: de GMC Hummer EV wordt volledig elektrisch. Dat is wel wat anders dan die benzine-zuipende auto’s die het eerst waren!

Toch lijkt het erop dat de Hummer zijn naam wel weer gaat waarmaken. Er zijn nog weinig details bekend, maar het lijkt erop dat de Hummer weer een grote auto gaat worden. Op vrijgegeven foto’s zijn drie toplichtjes te zien: volgens de Amerikaanse wet zijn die verplicht als een auto maatje vrachtwagen heeft.

Dat het in alle opzichten een extreme auto wordt, blijkt ook wel uit de cijfers die General Motors bekend heeft gemaakt. Wat dacht je van 1000pk? Meer dan 15000 Nm trekkracht? Of dat je in deze waarschijnlijk enorme, loodzware machine in drie seconden vanuit stilstand optrekt naar 100km/u? Het zijn duizelingwekkende getallen en hoewel we nog maar moeten zien wat er waar van is, laat het wel zien dat de Hummer net zo extreem is als vroeger.

Details over bereik en verbruik zijn nog niet bekend gemaakt. De oude Hummers waren al zware bakbeesten, maar met een fors accupakket erin gaat de Hummer EV nog veel zwaarder worden, zo is de verwachting. Het is dus maar de vraag hoe praktisch de nieuwe Hummer wordt, zeker in Amerika waar nog geen netwerk van laadpalen is.

Elektrisch wordt cool

Een nieuwe Hummer: lekker boeien, denk je dan. Die rare Amerikanen gaan weer een extreme auto bouwen, waar je in Europa helemaal niks mee kan. Leuk, maar wat heb je er aan? Toch kan de GMC Hummer EV wel eens belangrijker zijn dan je denkt.

GMC Hummer EV

De GMC Hummer EV kan het begin zijn van een andere manier waarop we naar elektrische auto’s kijken. Hoewel er steeds meer elektrische auto’s op de weg verschijnen, en ze langzaam aan populairder worden, hebben ze nog steeds een imago-probleem. Elektrische auto’s hebben nog nauwelijks een plaats in onze autocultuur. Ze zijn prima voor dagelijks gebruik, maar het zijn puur werktuigen om van A naar B te komen.

De GMC Hummer EV heeft geen boodschap aan praktisch nut. Het wordt nooit een logische keuze na zorgvuldige afwegingen. Dit is een elektrische auto voor mensen voor wie een auto meer is dan een vervoermiddel, en daarmee misschien wel de eerste in zijn soort. Misschien is dit wel de eerste elektrische auto die zijn praktische, misschien zelfs suffe imago van zich af kan schudden en een plaatsje kan veroveren in de harten van autoliefhebbers. Misschien is dit het begin van de coole, elektrische auto.

General Motors onthult de GMC Hummer EV op 20 mei in Detroit. Dan zullen we leren hoe gestoord deze EV werkelijk is. Hasta la vista, baby!

Categorieën