We kennen Mazda van hun no-nonsense auto’s die gewoon erg goed zijn. Mooie, fijne lijnen en duidelijkheid siert het exterieur van de nieuwe en toekomstige Mazda’s. Ook de interieurs van het merk zijn meestal simpel, eenvoudig en simplistisch. Meestal hebben ze maar een scherm en is alles lekker rustig. Maar, kurk in je dashboard? Dat is weer heel iets anders.

Horizontaal en bruikbaar

Net als bij andere Mazda’s, heeft de MX-30 ook een horizontaal ingedeeld interieur. Normaliter hebben Mazda’s maar één scherm, dit model heeft echter een tweede touchscreen voor de temperatuurbediening. Het zwevende middenconsole en andere onderdelen van het interieur zijn ontworpen met de menselijke bewegingen en anatomie in het achterhoofd.

Doordat de achterste twee ‘deuren’ van de Mazda MX-30 ‘suicide-doors’ zijn, is het instappen achterin voor volwassenen een vreemd karwei. Desalniettemin is de ruimte achterin meer dan toereikend voor individuen van gemiddelde lengte. De achterbank is knus en is voorzien van armsteunen. Gezellig. Je kan niet heel goed naar buiten kijken aangezien de twee raampjes die er zijn, nogal krap zijn.

Ik proef kurk

Naast design en comfort is er bij het ontwerp van het interieur goed gelet op duurzaamheid en, zoals Mazda het noemt, respect voor het milieu. Er is gekozen voor kurk omdat het een milieuvriendelijk en natuurlijk product is. Namelijk alleen de schors van de boom moet worden verwijderd om kurk te verkrijgen.

Nu is Mazda natuurlijk de moeilijkste niet en gebruiken ze gewoon restkurk van het produceren van fleskurken. Ze hebben ook gekozen voor kurk omdat het bedrijf wat later is uitgegroeid tot Mazda ooit is begonnen als producent van kurk.

Het kurk in het interieur wordt toegepast op raakvlakken en opbergplekken om zo een zacht bedje te creëren voor je 2,45 euro aan kleingeld, een paar parkeertickets en drie willekeurige pennen. Natuurlijk is het gecoat om ervoor te zorgen dat niet heel je Mazda binnen een week desintegreert.

Recyclen die hap

De bovenkant van de portieren is bekleed met een stof gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Dit lichtgrijze materiaal gaat door het leven als Breathing Fibre en bevat lucht, waardoor het zacht aanvoelt.

De rest van de materialen in de Mazda MX-30 zijn kunstleder en semi-gerecyclede stof. Het leer is dus nep, dus goed voor het milieu. Althans, beter dan echt leer. De stof heeft tot maximaal twintig procent gerecyclede garen. We weten niet waarom dat maar twintig procent is. Er zijn natuurlijk verschillende kleurcombinaties te kiezen. Denk aan bruin, zwart of wit.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *