Citroën onthult maandag 12 april de nieuwe Citroën C5. Het Franse merk deelde al wat teasebeelden om ons op te warmen. Wat kunnen we verwachten van Citroëns jongste telg? In dit artikel bereiden we je voor op de officiële onthulling van de Citroën C5.

Kenmerkend design

Allereerst moge duidelijk zijn dat Citroëns eigenzinnige stijl helemaal terug komt in de C5. De Citroën CXperience Concept Car uit 2016 lijkt een vroege voorbode te zijn van de nieuwe Citroën C5. In de teasers zien we dezelfde stijlelementen terug, wat zich bijvoorbeeld uit in de strak gelijnde grille en koplampunits. Dankzij de geometrische vormen krijgt de C5 een agressief smoelwerk. Boven de achterruit en op de kont zijn twee subtiele spoilertjes gemonteerd.

Citroën CXperience Concept Car
Citroën CXperience Concept Car

Er zijn in de afgelopen maanden al wat spionagefoto’s verschenen, waarop meer van het uiterlijk te zien is. Hierdoor kunnen we vaststellen dat de nieuwe C5 hoger op zijn poten komt te staan dan de CXperience Concept. Qua profiel lijkt Citroën terug te grijpen op de iconische CX en XM. De geleidelijke afbuiging van de daklijn geeft de auto een soort tussenvorm, tussen stationwagon en sedan.

Spionage spyshot scoop prototype Citroën C5
Spionagefoto, met dank aan Motor.es

Techniek

De Citroën C5 komt op PSA’s EMP2-platform te staan. Dat is een platform voor (compacte) SUV’s, MPV’s en familieauto’s. Citroën, DS Automobiles, Peugeot, Opel en Toyota maakten er al eerder gebruik van. Onder andere de Peugeot 508 PSE (zie rijtest) staat ook op hetzelfde onderstel. Zou Citroën ook een extra sportieve versie van de C5 gaan maken?

In ieder geval kunnen we ervan uit gaan dat de C5 voorzien wordt van de reeds bekende 1.2 PureTech benzinemotoren. Afhankelijk van de gekozen uitvoering krijgt hij een automaat of een handbak. De spannendste uitvoering krijgt waarschijnlijk een soortgelijke set-up als de eerdergenoemde Peugeot 508 PSE. Die heeft een 1.6 PureTech benzinemotor met hybridetechniek aan boord. Bij de Peugeot is die opstelling goed voor een gecombineerd vermogen van 360 pk en 520 Nm. Soortgelijke getallen zijn bij de topversie van de Citroën C5 geen uitzondering, al verwachten we wel dat hij iets minder heftig wordt.

World Premiere Citroën, geometrisch design, koplampen en front grille

Online presentatie Citroën C5

Komende maandag geeft Citroën de C5 volledig bloot in een online presentatie. Daarna kun je hem uitgebreid bekijken en betasten op de Shanghai Auto Show 2021. Citroëns keuze om de C5 in China te laten debuteren is niet onlogisch: hier vond ook een groot deel van de ontwikkeling plaats.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *