BYD, oftewel Build Your Dreams is een relatief nieuw automerk uit China. Zij zijn steeds meer actief en aanwezig in Europa en Nederland. Steeds vaker komt er een Atto 3 om de hoek gestoven en wij hebben laatst voor het eerst een Dolphin geparkeerd zien staan. Maar, in China zelf zijn ze een stukje populairder dan bij ons. Daar verkopen ze dus ook de goedkoopste elektrische auto ooit (misschien): De BYD Dolphin.

BYD Dolphin

In Nederland is de kleinste en dus goedkoopste BYD de Dolphin. Dat is een stadsautootje met een maatje tussen de Golf en de Polo in. Bij de Dolphin krijg je een range van 427 kilometer WLTP en een batterijpakket van 60kWh. Bij de goedkoopste uitvoering krijg je slechts 95pk en een 1-fase 7kW lader. Jammer. Maar goed, hij kost dan ook maar 29.900 euro.

Er zijn er voorlopig in Nederland 121 van geregistreerd. Dit komt waarschijnlijk omdat het een relatief onbekend merk is, maar hij is natuurlijk ook astronomisch duur.

De in Nederland te kopen BYD Dolphin

Duur?

Ja, zeker duur! Vooral in vergelijking met de BYD Seagull. Dat is een nog kleinere EV van het Chinese merk. Die kost in China (omgerekend) slechts 10.400 euro. Sterker nog, de recente prijsverlaging heeft ervoor gezorgd dat hij nu nog goedkoper is. Voor 9000 omgerekende euro’s kan je in China een Seagull aanschaffen.

Wat krijg je dan voor die 20.000 euro goedkopere Mini Dolphin (de daadwerkelijke naam in Latijns-Amerika)? Je krijgt een elektromotor op de voorwielen met 75pk, een accupakket van tenminste 30.8kWh. Met dat accupakket kom je zo’n 308km ver (niet-WLTP).

Komt ie naar Europa?

Dat is nog niet zeker. Er gaan wel geruchten, maar dat zijn niet meer dan geruchten. Sommige speculeren namelijk dat de BYD Seagull onze Atto 1 zou kunnen worden, maar dat is door niemand bevestigd. Het feest is dan overigens ook nog niet terecht, als hij toch naar Europa komt. Het is namelijk bijna zeker dat hij dan toch een stuk duurder gaat uitpakken. In Latijns-Amerika wordt hij namelijk ook verkocht (als de hierboven genoemde Mini Dolphin) maar dan kost hij omgerekend al 18.000 euro. Het blijft dus spannend.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *