Nee, dit is geen verlate 1 april grap, al is het nieuws dat te bizar klinkt om waar te zijn. Deze week trakteerde Elon Musk zijn volgers op een tweet waarin hij schreef dat de Tesla Roadster kan vliegen. Hoe serieus we dit nieuws moeten nemen weet niemand, maar dat Tesla van de Roadster iets heel bijzonders gaat maken weten we wèl zeker.

Bizarre cijfers

In 2017 werd de Roadster gepresenteerd; een compacte, 2+2 sportwagen met bizarre specificaties. Een 200 kWh groot accupakket en een actieradius van 1.000 kilometer? Check. Elektromotoren met een kracht van 10.000 Nm? Check. In 1,9 seconden naar de 100 km/h sprinten? Check. Topsnelheid? Zo’n 400 km per uur. Bizarre cijfers voor een elektrisch productiemodel.

Stuwraket op je kofferbak

Dacht je dat dit het was? Nee hoor, want Elon Musk kondigde daags na de introductie ook aan dat er nog meer in het vat zit. Kopers kunnen het Special Option Package bijbestellen, een optioneel pakket om de bizar snelle Roadster nòg een beetje sneller te laten accelereren. Volgens het laatste nieuws zou het gaan om SpaceX stuwraketten die achterop de Roadster worden gemonteerd. Met gebruik van  luchtdruk kunnen de raketten de auto een boost geven, waardoor de Roadster een 0 tot 100 tijd moet halen van 1,1 seconden (!). Dat maakt de Tesla by far de allersnelste productieauto ooit gemaakt.

Zwevend naar huis

Wat Musk in 2021 in een podcast al vertelde is dat hij de Roadster, met behulp van de SpaceX technologie wil laten zweven. De Roadster moet zowel in stilstand, als rijdend, maximaal een meter van de grond komen. Dat is volgens de Tesla baas veilig genoeg om eventueel neer te storten. “Als je dan valt sloop je de ophanging, maar je gaat niet dood.”

De ‘normale’ Roadster heeft nog een achterbankje, maar bij raketversie wordt daar een drukvat geplaatst. Het moet zo’n 700 bar aan hogedruk genereren, een kracht die vergelijkbaar is met het afvuren van een geweer.

Of Musk gek of geniaal is weten we nog steeds niet, wel is duidelijk dat zijn plannen voor een zwevende auto drie jaar geleden er ook al waren. Dat hij afgelopen week bevestigt dat de Roadster gaat vliegen kunnen we dus maar beter serieus nemen.

Hoe legaal het is om met een auto met raketmotoren achterop, met 400 km per uur, al zwevend je kinderen van school te halen valt wel nog te bezien. In 2025 moet de Roadster de (online) showrooms uitvliegen.  

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *