Het klinkt misschien wat vreemd voor een auto met vier wielen, maar de Alpina A290 komt met maar drie banden. Uiteraard gaat het dan om drie verschillende sets. Volledig ontwikkeld in samenwerking met Michelin. Deels omdat de Fransen natuurlijk een stel Chauvinisten zijn, maar anderzijds ook omdat Alpine al een langlopende samenwerking heeft met de Franse bandenboer. Voor de ontwikkeling van de Alpine A110 werd namelijk ook al de expertise van Michelin ingeschakeld.

Michelin bepaalt

De ontwikkeling van een auto door een fabrikant zorgt er in de regel voor dat deze ook mag bepalen welke bandenmaten de auto meekrijgt. Voor de ontwikkeling van de A290 was dit echter anders. Michelin bepaalde voor een groot deel de velgmaat. Waarom? Omdat de bandenmaat volgens Michelin een cruciale rol speelt op het gebied van prestaties, veerkracht, massa, actieradius en energie efficiëntie. Met name die laatste twee parameters zijn voor Michelin compleet nieuw, in combinatie met het eveneens kunnen bieden van sportieve prestaties. Door middel van meerdere testen, onder andere op het testterrein van Michelin zelf in Ladoux, vlakbij Clermon-Ferrand, en simulaties is Michelin tot de uiteindelijke bandenmaat gekomen. Deze meet uiteindelijk 225/40 R19. Wat neerkomt op een loopvlakbreedte van 225 millimeter, gecombineerd met 45 millimeter hoge wang en een binnendiameter van 19 inch.

Alpine krijgt eigen markering

Onderdeel van de samenwerking is ook dat de banden voor de Alpine A290 een eigen markering krijgen. Marketing technisch natuurlijk heel slim en volgens Alpine zelf een waarborg dat ook bij vervanging wederom de juiste banden worden gekozen, zodat de prestaties van de A290 op peil blijven. Uiteindelijk komt de Alpine dan ook met de volgende drie banden:

  • De Michelin Pilot Sport EV: een sportieve zomerband met geoptimaliseerde efficiëntie, veel grip, een lange levensduur en voor een optimale actieradius.
  • De Michelin Pilot Sport S5: de sportiefste zomerband, ontworpen om het volle potentieel van de A290 te benutten op zowel droge als natte ondergrond.
  • De Michelin Pilot Alpin 5: een winterband met een hoge mate van grip voor gevarieerde winterse omstandigheden, in het bijzonder koud en guur weer en natte en besneeuwde ondergrond.

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *