CUPRA Leon

Het jonge en sportieve automerk CUPRA breidt zijn gamma uit met de CUPRA Leon en CUPRA Leon Sportstourer. De nieuwe 1.4 TSI hybride motor levert een gecombineerd vermogen van 245 pk en is gekoppeld aan een automatische 6-traps DSG-transmissie. Accelereren van 0 naar 100 km/u duurt 7.0 seconden en de topsnelheid bedraagt 225 km/u.

Plug-in technologie

De 12,8 kWh lithium-ion batterij is goed voor een actieradius van 52 km (WLTP). De accu is in vier uur opgeladen met een standaard 3,7 kW laadpaal. Bij snelheden boven de 130 km/u of een lage spanning van de lithium-ion batterij schakelt de auto automatisch over naar de Hybrid-modus om zoveel mogelijk energie te regenereren.

Dankzij de lange wielbasis van 2.68 meter is er veel ruimte voor inzittenden. Achterin is er 200 liter bagageruimte ten opzichte van 470 liter in de sportstourer. Door het Adaptive Chassis Control (DCC) is er een optimale demping in elke situatie. Daarbij zijn er de rijmodi Comfort, Sport, CUPRA en Individual, waardoor elke bestuurder zijn eigen rijervaring kan kiezen. Natuurlijk zijn er ook extra opties die aangevinkt kunnen worden, zoals het CUPRA-logo op de grond laten projecteren, ESP-off control, lederen bekleding en kuipstoelen.

Multimedia en rijhulpsystemen

Het nieuwe 10-inch touchscreen scherm is gecentreerd geplaatst op het dashboard, voor de bediening van infotainmentfuncties zoals de 3D online navigatie. De infotainmentfuncties zijn niet alleen te bedienen met het touchscreen scherm, maar ook met voice control en gesture control (met behulp van gebarenherkenning). Dankzij de CUPRA Connect app, is de status van de auto ten alle tijden te volgen. Bijvoorbeeld hoe lang het nog duurt voordat de batterij vol is geladen.

Daarbij is ook Adaptive Cruise Control (ACC) in het ACC Predictive-systeem toegevoegd. Door het gebruik maken van route- en GPS-gegevens in het navigatiesysteem, kan de CUPRA automatisch de snelheid aanpassen in bochten, rotondes, wegwerkzaamheden en bij aankondigingen van snelheidslimieten. Uiteraard zorgt het ACC systeem voor een veilige afstand op de voorliggers. De auto kan zelf “autonoom” rijden tot een snelheid 210 km/u.

Het Emergency Assist systeem geeft aan of er gevaar dreigt, met akoestische geluiden.  Als de bestuurder niet reageert tijdens het autonoom rijden, volgen er een paar korte remacties. Als er geen reactie van de bestuurder volgt, remt de auto af tot stilstand. Als dit gebeurt, zet de auto de alarmlichten aan en wordt er contact opgenomen met de nooddiensten.

De CUPRA Leon Sportstourer wordt op de markt verwacht in November, de hatchback versie debuteert rond de jaarwisseling.

Categorieën